Zupa jarzynowa z pulpetami
Przepis na zupę jarzynową z pulpetami. Przygotowanie: 45 min, kaloryczność 300 kcal, dla 4 osób.
- Naj
● włoszczyzna
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● olej
● 1,5 l bulionu drobiowego z kostki
● 1/2 paczki mrożonej fasolki
● liść laurowy
● ziele angielskie i pieprz
● sól
● pieprz
● cukier
● 30 dag mielonego mięsa z drobiu
● 3 łyżki ugotowanego ryżu
● jajko
● 1/2 łyżeczki mielonej papryki
● natka
Włoszczyznę oczyść, pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz i posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, podsmaż razem, podlej mała ilością wody, duś 15 min. Zmiksuj, wlej bulion, dodaj fasolę, listek, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach, gotuj 10 min. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Zrób pulpety: mięso wymieszaj z ryżem, jajkiem, solą, pieprzem i papryką do smaku. Z masy formuj małe kulki. Wrzucaj je do wrzącej zupy, gotuj na małym ogniu ok. 1 min od wypłynięcia. Przed podaniem zupę posyp natką.