Tort czekoladowy
Przygotowanie: ok. 1 godz.
Porcja ok. 284 kcal

- Naj
Składniki na 10 porcji
Ciasto:
- 5 jajek
- 150 g masła
- 50 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- dżem morelowy
Masa orzechowa:
- 300 g zmielonych orzechów włoskich
- 250 ml wódki
- 250 ml rumu
Masa czekoladowa:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- kieliszek spirytusu
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Masło utrzyj w misce, dodając cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa.
Dodaj orzechy, wmieszaj łyżką pianę. Przełóż do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy tortowej (średnica 24 cm).
Piecz 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Masa czekoladowa: ubij jajka z cukrem nad gorącą parą na biały krem. Ostudź.
Masło utrzyj w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao, roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.
Masa orzechowa: do zmielonych orzechów wlej wódkę i rum, wymieszaj.
Ciasto wyjmij z formy, posmaruj dżemem morelowym. Równomiernie nałóż masę orzechową.
Na wierzch oraz boki tortu nałóż masę czekoladową (zostaw trochę do dekoracji). Odstaw na pół godziny do lodówki.
Przy pomocy szprycy z masą czekoladową udekoruj wierzch tortu. Posyp wiórkami czekoladowymi i orzechami. Odstaw na noc.
WARTO WIEDZIEĆ:
- Torty w polewie czekoladowej najlepiej kroić nożem zmoczonym wcześniej we wrzątku. Polewa nie będzie się kruszyć (ciepłe ostrze lekko stopi ją w miejscu cięcia).