Reklama

Składniki na 10 porcji
Ciasto:

Reklama
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • 50 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • dżem morelowy

Masa orzechowa:

  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 250 ml wódki
  • 250 ml rumu

Masa czekoladowa:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • kieliszek spirytusu

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Masło utrzyj w misce, dodając cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa.
Dodaj orzechy, wmieszaj łyżką pianę. Przełóż do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy tortowej (średnica 24 cm).
Piecz 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Masa czekoladowa: ubij jajka z cukrem nad gorącą parą na biały krem. Ostudź.
Masło utrzyj w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao, roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.
Masa orzechowa: do zmielonych orzechów wlej wódkę i rum, wymieszaj.
Ciasto wyjmij z formy, posmaruj dżemem morelowym. Równomiernie nałóż masę orzechową.
Na wierzch oraz boki tortu nałóż masę czekoladową (zostaw trochę do dekoracji). Odstaw na pół godziny do lodówki.
Przy pomocy szprycy z masą czekoladową udekoruj wierzch tortu. Posyp wiórkami czekoladowymi i orzechami. Odstaw na noc.

Reklama

WARTO WIEDZIEĆ:

  • Torty w polewie czekoladowej najlepiej kroić nożem zmoczonym wcześniej we wrzątku. Polewa nie będzie się kruszyć (ciepłe ostrze lekko stopi ją w miejscu cięcia).
Reklama
Reklama
Reklama