Reklama

● 4 cienkie steki wołowe
● 50 ml sosu sojowego
● 2 łyżki musztardy
● łyżka cukru
● 2 łyżki oleju sezamowego
● łyżka posiekanego imbiru (lub łyżeczka mielonego)
● 4 dymki ze szczypiorem
● 3 łyżki ziaren sezamowych
● olej do smażenia
● sól
[adsense]
Mięso opłucz, osusz dokładnie. Sos sojowy, musztardę, cukier, olej sezamowy, imbir i posiekaną dymkę ze szczypiorem oraz 2 łyżki ziarna sezamowego wymieszaj. Marynatą zalej mięso i odstaw na 1 godz. Steki wyjmij z zalewy, usuń jej resztki. Smaż mięso z obu stron po 8–10 min na mocno rozgrzanym oleju. Przykryj i dosmaż na małym ogniu, posól. Podawaj z frytkami i groszkiem, polane marynatą i posypane resztą sezamu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama