Sernik z mandarynkami
Mandarynki, galaretka i pyszne, pyszne ciasto!

- Claudia
porcja: 370 kcal
przygotowanie: 35 minut
na 10 porcji:
- 180 g mąki
- 60 g cukru
- szczypta soli
- jajko
- 120 g masła
Masa serowa:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 800 g twarogu sernikowego
- 125 g cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- opakowanie budyniu waniliowego (w proszku)
Ponadto:
- masło i mąka do formy
- 10 mandarynek
- 250 g soku z mandarynek lub pomarańczy
- opakowanie pomarańczowej galaretki (w proszku)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Białka ubić ze szczyptą soli. Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać budyń waniliowy. Wymieszać, połączyć z pianą. Ciasto rozwałkować. Wylepić nim posmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę. Wlać masę serową, wyrównać powierzchnię, przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Rozłożyć na powierzchni ciasta. Sok zagotować. Rozpuścić w nim galaretkę. Wystudzić, następnie galaretkę wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki.