Reklama
  • 8 dużych pomidorów
Reklama

Farsz I:

  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • łyżka rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • łyżka siekanych migdałów
  • cebula
  • szczypta szfranu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Farsz II:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 plastry boczku
  • sól
  • pieprz
Reklama

Pomidory umyj. Odetnij wierzchy, środki wydrąż i posól; odwróć do góry dnem, aby wyciekł sok.
Farsz I: posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj ryż, rodzynki, migdaly i roztarty widelcem miąższ pomidorów. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i szafranem, wymieszaj. Farszem napełnij 4 pomidory.
Farsz II: boczek pokrój w kostkę, zesmaż, wbij jajka, usmaż. Przypraw do smaku, wymieszaj ze szczypiorem. Napełnij resztę pomidorów.

Reklama
Reklama
Reklama