Placek z owocami leśnymi
Borówki, jagody, jeżyny i porzeczki - teraz jest ich czas. Wykorzystaj to!
- www.slodkiefantazje.pl, Claudia
Opublikowano: 02.08.2013, 12:20
Reklama
Porcja: 410 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 12 porcji
Reklama
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- skórka otarta z cytryny
Nadzienie:
- ok. 600 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody) albo czarna i czerwona porzeczka
- ok. łyżki tartej bułki lub kaszy manny
Kruszonka migdałowa:
- 90 g masła
- 80 g mąki krupczatki
- 80 g cukru pudru
- 60 g zmielonych migdałów
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Reklama
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki, następnie rozwałkować je i wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę (25x25 cm). Piec 10–12 minut w 180°C. Przestudzić. Owoce umyć, osączyć. Masło na kruszonkę roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i ekstraktem z wanilii, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub tartej bułki. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama