Miodowy kurczak - Gotuj według... „Przepisu na życie”
Superniespodzianka! Dania z popularnego serialu. Prawdziwe, choć pochodzą z filmowego planu. Dzięki nim poznasz smaki potraw, które gotowali na wizji serialowi bohaterowie – Anka i Jerzy.

- Claudia
PORCJA: 355 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 6 PORCJI:
- sprawiony kurczak (1–1,5 kg)
- 10 gałązek świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- kostka masła
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki płynnego miodu
- kilka czarnych oliwek
- 2 cytryny
- sól
- pieprz
Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i zmiażdżonym czosnkiem. Pół kostki masła rozpuścić w rondelku, przestudzić, wymieszać z olejem. Mieszaniną posmarować ze wszystkich stron kurczaka. Ułożyć go w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po 15 minutach pieczenia, gdy skórka lekko się zrumieni, kurczaka skropić 3–4 łyżkami wody, a następnie co kilkanaście minut polewać wytworzonym sosem. Piec 1–1,5 godziny (w zależności od wagi kurczaka). Resztę masła roztopić. Wymieszać z miodem. Mieszaniną posmarować kurczaka pod koniec pieczenia. Podawać go udekorowanego oliwkami i ćwiartkami cytryn.
NASZA RADA:
Dzięki glazurze z masła i miodu kurczak zyska chrupiącą skórkę.