Mintaj w sosie słodko-kwaśnym
Przygotowanie: 40 min
Przepis na 4 osoby [300 kcal]

SKŁADNIKI:
● 70 dag mintaja
● sok z cytryny
● sól
● pieprz
● duża cebula
● olej
● włoszczyzna mrożona
● 3 łyżki koncentratu
● 1/2 puszki kukurydzy
● 4 plastry ananasa
● cukier
● słodka papryka
● mąka
● natka
[adsense]
Rybę opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw pod przykryciem na 15 min. Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mrożonkę warzywną, podsmaż. Włóż koncentrat, odsączoną kukurydzę i pokrojone na kawałki plastry ananasa. Duś 15 minut, przypraw solą, pieprzem i cukrem, sokiem z cytryny i słodką papryką. Rybę pokrój na kawałki, obtocz w mące, usmaż na oleju na złoty kolor. Usmażoną ułóż na sosie, udekoruj natką. Podawaj z surówką z kapusty, jabłka i dymki.
Nasza rada: Kawałki ryby możesz także usmażyć w cieście naleśnikowym lub opanierować jak kotlet – w jajku i tartej bułce.