Dwukolorowa zupa
Zupa z pomidorów i papryki. Pycha!

- Naj
3 pomidory
po 2 papryki czerwone i żółte
20 dag marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
10 dag masła
6 szklanek bulionu z warzyw
sól
pieprz
4 łyżki ryżu (ugotowanego)
4 łyżki śmietany
listki bazylii
[adsense]
Pomidory sparz, obierz, pokrój. Papryki opłucz, oczyść, pokrój. Marchewkę obierz, potnij. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce masła, podziel na 2 części, każdą przełóż do osobnego garnka. Do jednego dodaj czerwoną paprykę i pomidory, do drugiego marchewkę i paprykę żółtą. Do obu wlej po 3 szklanki bulionu. Gotuj 30 min na małym ogniu, przypraw. Ostudź. Do każdej zupy włóż połowę ryżu i łyżkę masła, wymieszaj i osobno zmiksuj. Ponownie zagrzej. Śmietanę ubij ze szczyptą soli. Z obu garnków, dwiema chochlami, wlewaj jednocześnie na talerz obie zupy, uważając, aby się nie pomieszały. Na każdą część zupy nałóż łyżkę śmietany i rozprowadź ją patyczkiem. Udekoruj listkami bazylii.