Bezowy tort z miętą
Czas przygotowania 50 min
Porcja 340 kcal

Opublikowano: 02.05.2007, 10:55
Reklama
Na 12 porcji
Reklama
- 3 blaty bezowe
- cytryna
- 5 łyżeczek żelatyny
- szklanka soku z jabłek
- 4 żółtka
- 3 jabłka
- po 2 łyżki cukru i likieru miętowego
- listki mięty
- beziki
- szklanki kremówki
- poncz
Reklama
Żelatynę namocz. Z cytryny wyciśnij sok. 3 łyżki soku, szklankę soku z jabłek, likier, cukier i żółtka ubijaj w gorącej kąpieli, aż masa zgęstnieje. Rozpuść w niej żelatynę. Jabłka obierz, skrop sokiem z cytryny. Kremówkę ubij, połowę wymieszaj z jabłkami i ostudzonym kremem. Blaty nasącz ponczem, przełóż kremem. Odstaw do lodówki na 3 godz. Pozostałą kremówką cienko posmaruj wierzch tortu. Udekoruj.
Reklama
Reklama
Reklama