Powrót na
  • SERWISY
  • ELLE
  • Glamour
  • NEWSLETTER
kobieta.pl
kobieta.pl
  • NEWS
  • LUDZIE
    • Wszystkie artykuły
    • Społeczeństwo
    • Wywiady
    • Historie
    • Gwiazdy
  • TRENDY
    • Wszystkie artykuły
    • Moda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Body art
    • Perfumy
  • DBAM O SIEBIE
    • Wszystkie artykuły
    • Skóra
    • Włosy
    • Paznokcie
    • Diety i sport
    • BEAUTY STARS
  • TAK ŻYJEMY
    • Wszystkie artykuły
    • Związki i seks
    • Kuchnia
    • Podróże
    • Wnętrza i ogród
    • Astrologia i ezoteryka
    • Porady
    • SZYJ Z BURDĄ
    • QUIZY
  • KULTURA
    • Wszystkie artykuły
    • Muzyka
    • Filmy i seriale
    • Sztuka
    • Książki
  • ZDROWIE
    • Wszystkie artykuły
    • Psychologia
    • Zdrowe odżywianie
    • Profilaktyka
  • DZIECKO
    • Wszystkie artykuły
    • Wychowanie
    • Zdrowie dziecka
  • KLUB TESTEREK
    • Wszystkie artykuły
    • EVELINE bioHYALURON
    • Garment care
    • Wellaton
  • PODCASTY
  • METAMORFOZY CLAUDII
  • SERWISY
  • ELLE
  • Glamour
  • NEWSLETTER

wciśnij ENTER, żeby wyszukać

Wróć do artykułu >

Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne

kamis_01

mat. konkursowe

Gulasz drobiowy

fot. daria11

0,5 kg filetów z kurczaka, brokuły, marchew, papryka, opakowanie zestaw ziół i przypraw Kulinarne Inspiracje: Rozmarynowy kurczak z warzywami.
Pokrojone filety krótko smażymy z dodatkiem ziół i przypraw. Dodajemy wcześniej ugotowane warzywa i razem dusmy ok 10 minut. Podajemy najlepiej z ryżem z którego uformowałam atrakcyjną formę autor: daria11
Mięsne pulpeciki

fot. sn_error

Składniki: 40 dag mięsa mielonego,
filiżanka ryżu
4 łyżki posiekanego koperku,
1 starta marchewka,
sól pieprz
1 kostka rosołowa
1 jajko
1 łyżka masła

Mięso mielone wymieszać ze startą marchewką, ryżem,koperkiem, jajkiem. Dodać soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki. Wrzucać do gotującej się wody z kostką rosołową i masłem. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki. Podawać z ryżem i sałatą i sosem pieczarkowym. autor: sn_error
Polędwica z pistacjami i ziemniakami

fot. anula81

Składniki:
1 szt polędwica wieprzowa,
sól
zioła prowanzalslkie
pistacje,
2 szt czosnek marynowany,
6 szt ziemniaki,
ogórek do dekoracji

Więc tak, polędwicę całą natarłam ziołami i czosnkiem i pokrojonymi pistacjami , następnie na oliwie z czosnku podsmażyłam mięso, potem zalałam wodą i dusiłam do miękkości ok 20 min max
Ziemniaki ugotowałam, na pół twardo by sie nam ładnie kroiły, ogórka obrałam i obieraczką zrobiłam paski na których położyłam całe danie, z resztek ogórka zrobiłam mizerie :)
Gdy mięsko gotowe, ładnie wszystko pokroiłam w plastry i ułożyłam jak na zdjęciu, można polać powstałym sosem. autor: anula81
Pikantny indyk podawany z ravioli

fot. KOCHANYPTYSIU

Składniki:
30 dkg mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka jaj
2 łyżki oleju
mozzarella
gorgonzola
gouda
jajko
bazylia
papryka
indyk
cebula
sól prowansalska (Kamis Specialite)
ognista mieszanka przypraw (Kamis Specialite)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Z przesianej mąki, jajek, żółtek, oleju i szczypty soli zagnieść jednorodne, elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba zwiększyć ilość mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną.

Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso i warzywa.Całość doprawiamy do smaku wg.uznania.Na sam koniec dekorujemy danie świeżą bazylią.

autor: KOCHANYPTYSIU
Kura Gorgonia w mleku

fot. ebolka24

Składniki: 1 sprawiony kurczak, 2 papryki, 40 dag pieczarek, 1 torebka ryżu, ostra papryka, czubryca czerwona, oregano, tymianek, bazylia, 2 szklanki mleka, 0,5 kostki masła.

Przygotowanie:
Paprykę kroimy 1 paseczki, podobnie postępujemy z pieczarkami, zesmażamy na masełku. Gotujemy ryż odcedzamy. łączymy z pieczarkami, przyprawami, papryką. Faszerujemy kurczaka. Wstawiamy do brytwany i okładamy kawałeczkami masła. Pieczemy 80 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia podsypujemy kurczaka z wierzchu oregano oraz czubrycą jak również co kilka minut podlewamy go mlekiem.
Wyjmujemy, kroimy. Przybieramy sałatą, rzodkiewką autor: ebolka24
Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką

fot. monika24

1 duża pierś kurczaka
kawałek fety
majeranek
jajko
bułka tarta i/lub sezam
olej do smażenia
0,7 kg marchewki
150 g margaryny
2 łyżki mąki
kuskus

Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc,oprószyć majerankiem.Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso.Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić marchewkę ,dusić ok 10-15 minut.Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę,jeszcze chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając aby mąka się przesmażyła.Kuskus przygotować według przepisu. Marchewkę możemy wymieszać razem z kuskusem lub podać osobno. autor: monika24
Tarta ziemniaczana ze schabem i oliwkami

fot. AgataB

Zamiast tradycyjnego schabu z ziemniakami postanowiłam zrobić na obiad coś innego i tak właśnie powstała ta oto smaczna i syta tarta! Zamiast schabu można użyć dowolnego mięsa
Składniki na 4 porcje:
3 plastry upieczonego schabu
około 25 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową ( 10 zostawiamy do ułożenia na wierzchu tarty)
20 dkg sera żółtego
duża śmietana
3 jajka ugotowane na twardo
przyprawa do potraw Kucharek

CIASTO:
3 ugotowane ziemniaki
1 1/3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka śmietany
80 g margaryny
szczypta soli

Ziemniaki ugniatamy i studzimy. Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
Schab kroimy w kostkę, jaka w plasterki a oliwki przekrawamy na pół. Na podpieczonym cieście układamy jajka, schab i oliwki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach (zostawiamy trochę do posypania tarty) i łączymy ze śmietaną, przyprawiamy. Gotowym sosem smarujemy tatrę. Całość posypujemy pozostałym serem żółtym i dekorujemy oliwkami. Zapiekamy około 15 minut.
autor: AgataB
Fantazyjne fileciki z sałatką z rukoli.

fot. mamounia

Składniki:
filety z kurczaka,
Panierka do filetów: do ciasta jak na naleśniki dodać szczyptę pieprzu, soli, papryki czerwonej, curry,przyprawy do kurczaka.
Sałatka: Sałata rukola, pomidor, ser żółty, oregano, pół łyżeczki octu winnego, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Listki sałaty masłowej
Sos: 2 łyżki majonezu, łyżka ketchupu, sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany
Ziemniaki na frytki

Filety z kurczaka oczyścić, lekko zbić. Przekroić na pół. Obtoczyć w panierce i smażyć na oliwie na złoty kolor.
Na talerzu ułożyć filety w piramidkę: filet, sos majonezowy, listek sałaty, filet,itp. Połączyć ozdobnymi wykałaczkami.
Przygotować sałatkę z rukoli, pokrojonego pomidora, kostek sera żółtego, przypraw, octu i oliwy.
Przygotować frytki. autor: mamounia
Szynka z jałowcem

fot. smakusm

Składniki: 2,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 3 łyżki soli, 2 ząbki czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, szczypta kwasku cytrynowego, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki kminku, łyżka suszonych owoców jałowca.

Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, mieszanką natrzeć szynkę. Delikatnie powtykać owoce jałowca. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 1godz. 20 min w temp. 180st. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. pół godz. autor: smakusm
Paprykarz z kurczaka

fot. smakowisko

Składniki:
3 filety piersi z kurczaka
1 szklanka śmietany 18 %
25 dag pieczarek
1 cebula
2 marynowane papryki
2 łyżki oleju do smażenia, 3 łyżki wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka mąka krupczatki
pieprz cayenne, sól, pieprz, słodka i ostra papryka zielenina(pietruszka,kolendra)

Wykonanie:
Kurczaka oczyścić i pokroić w paski, oprószyć przyprawami ( 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz) wymieszanymi z mąką krupczatką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy i pokrojone w talarki albo ćwiartki pieczarki. Poddusić chwilkę i dodać pokrojoną marynowaną paprykę. Gdy wszytko będzie miękkie ( mięso już na pewno się usmażyło, należy tylko sprawdzać twardość pieczarek) dodać spienioną śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy podawaniu całość posypać zieleniną. autor: smakowisko
Wróć do artykułu >

Najnowsze

Gwiazdy 28.06.2022

Aleksandra Linda poszła w ślady ojca, ale nie chciała, by pomagał jej w karierze. Kim jest obecnie córka Bogusława Lindy?

Ludzie 28.06.2022

Daria Ładocha po porodzie usłyszała od lekarza, że "dziecko prawdopodobnie nie przeżyło"

Tak żyjemy 28.06.2022

Te cytaty Marilyn Monroe zapisały się na kartach historii: „Lepiej być nieszczęśliwą samotnie, niż nieszczęśliwą z kimś innym"

Gwiazdy 27.06.2022

Magda Mołek zachwyca w dziewczęcej stylizacji na włoskich wakacjach. "WOW! Wasza długonogość" - piszą fani

Skóra 27.06.2022

Kosmetyki z kolagenem nie działają? Sprawdź, jak inaczej zadbać o "białko młodości" w skórze

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco z tendami mody, wiadomościami ze świata gwiazd i nie tylko

 
  • Tu nas znajdziesz:

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Najczęściej czytane

1 Zdrowie (inne)

Objawy menopauzy - 5 nieoczywistych sygnałów, o których każda kobieta powinna wiedzieć

2 Gwiazdy

Anna Przybylska walczyła z depresją. Nikt z bliskich nie wiedział, że był to pierwszy objaw choroby. Mija siedem lat od jej śmierci

3 Zdrowie (inne)

Syrop z kwiatów czarnego bzu – wyjątkowy smak pełen zdrowotnych składników!

4 Historie

Anna Szulc, dziennikarka "Newsweeka" nie żyje. "Mimo godzinnej reanimacji nie udało się jej uratować". Mąż żegna ją we wzruszających słowach

5 Zdrowie (inne)

Olejek złodziei® - miej go pod ręką, gdy tylko zaczyna Cię coś "brać"

kobieta.pl
  • NEWS
  • LUDZIE
    • Wszystkie artykuły
    • Społeczeństwo
    • Wywiady
    • Historie
    • Gwiazdy
  • TRENDY
    • Wszystkie artykuły
    • Moda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Body art
    • Perfumy
  • DBAM O SIEBIE
    • Wszystkie artykuły
    • Skóra
    • Włosy
    • Paznokcie
    • Diety i sport
    • BEAUTY STARS
  • TAK ŻYJEMY
    • Wszystkie artykuły
    • Związki i seks
    • Kuchnia
    • Podróże
    • Wnętrza i ogród
    • Astrologia i ezoteryka
    • Porady
    • SZYJ Z BURDĄ
    • QUIZY
  • KULTURA
    • Wszystkie artykuły
    • Muzyka
    • Filmy i seriale
    • Sztuka
    • Książki
  • ZDROWIE
    • Wszystkie artykuły
    • Psychologia
    • Zdrowe odżywianie
    • Profilaktyka
  • DZIECKO
    • Wszystkie artykuły
    • Wychowanie
    • Zdrowie dziecka
  • KLUB TESTEREK
    • Wszystkie artykuły
    • EVELINE bioHYALURON
    • Garment care
    • Wellaton
  • PODCASTY
  • METAMORFOZY CLAUDII
  • KONTAKT
  • REDAKCJA
  • QUIZY
  • KONKURSY
  • REGULAMIN
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • BIURO OBSŁUGI KLIENTA
  • MAGAZYNY
  • WIERSZE
Znajdziesz nas na
  • GLAMOUR.PL
  • Jak nakładać szminkę?
  • Tatuaż akwarelowy
  • Otwarty związek
  • FOCUS.PL
  • Kosmos
  • Historia
  • Gwiazdozbiory
  • ELLE.PL
  • Fryzury
  • Paznokcie
  • Stylizacje
  • NATIONAL-GEOGRAPHIC.PL
  • Filmy o zjawiskach przyrody
  • Najdłużej żyjące zwierzęta
  • Paryż na weekend
  • MOJEGOTOWANIE.PL
  • Szybka pizza
  • Faworki
  • Mapa Smaku
  • PRZYSLIJPRZEPIS.PL
  • Przepis na rosół
  • Rogaliki drożdżowe
  • Romantyczna kolacja