0,5 kg filetów z kurczaka, brokuły, marchew, papryka, opakowanie zestaw ziół i przypraw Kulinarne Inspiracje: Rozmarynowy kurczak z warzywami. Pokrojone filety krótko smażymy z dodatkiem ziół i przypraw. Dodajemy wcześniej ugotowane warzywa i razem dusmy ok 10 minut. Podajemy najlepiej z ryżem z którego uformowałam atrakcyjną formę
autor: daria11
Mięso mielone wymieszać ze startą marchewką, ryżem,koperkiem, jajkiem. Dodać soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki. Wrzucać do gotującej się wody z kostką rosołową i masłem. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki. Podawać z ryżem i sałatą i sosem pieczarkowym.
autor: sn_error
Więc tak, polędwicę całą natarłam ziołami i czosnkiem i pokrojonymi pistacjami , następnie na oliwie z czosnku podsmażyłam mięso, potem zalałam wodą i dusiłam do miękkości ok 20 min max Ziemniaki ugotowałam, na pół twardo by sie nam ładnie kroiły, ogórka obrałam i obieraczką zrobiłam paski na których położyłam całe danie, z resztek ogórka zrobiłam mizerie :) Gdy mięsko gotowe, ładnie wszystko pokroiłam w plastry i ułożyłam jak na zdjęciu, można polać powstałym sosem.
autor: anula81
fot. KOCHANYPTYSIU
Składniki:
30 dkg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka jaj 2 łyżki oleju mozzarella gorgonzola gouda jajko bazylia papryka indyk cebula sól prowansalska (Kamis Specialite) ognista mieszanka przypraw (Kamis Specialite) sól pieprz Sposób przygotowania: Z przesianej mąki, jajek, żółtek, oleju i szczypty soli zagnieść jednorodne, elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba zwiększyć ilość mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną.
Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso i warzywa.Całość doprawiamy do smaku wg.uznania.Na sam koniec dekorujemy danie świeżą bazylią.
Przygotowanie: Paprykę kroimy 1 paseczki, podobnie postępujemy z pieczarkami, zesmażamy na masełku. Gotujemy ryż odcedzamy. łączymy z pieczarkami, przyprawami, papryką. Faszerujemy kurczaka. Wstawiamy do brytwany i okładamy kawałeczkami masła. Pieczemy 80 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia podsypujemy kurczaka z wierzchu oregano oraz czubrycą jak również co kilka minut podlewamy go mlekiem. Wyjmujemy, kroimy. Przybieramy sałatą, rzodkiewką
autor: ebolka24
fot. monika24
1 duża pierś kurczaka kawałek fety majeranek jajko bułka tarta i/lub sezam olej do smażenia 0,7 kg marchewki 150 g margaryny 2 łyżki mąki kuskus
Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc,oprószyć majerankiem.Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso.Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić marchewkę ,dusić ok 10-15 minut.Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę,jeszcze chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając aby mąka się przesmażyła.Kuskus przygotować według przepisu. Marchewkę możemy wymieszać razem z kuskusem lub podać osobno.
autor: monika24
fot. AgataB
Zamiast tradycyjnego schabu z ziemniakami postanowiłam zrobić na obiad coś innego i tak właśnie powstała ta oto smaczna i syta tarta! Zamiast schabu można użyć dowolnego mięsa Składniki na 4 porcje: 3 plastry upieczonego schabu około 25 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową ( 10 zostawiamy do ułożenia na wierzchu tarty) 20 dkg sera żółtego duża śmietana 3 jajka ugotowane na twardo przyprawa do potraw Kucharek
Ziemniaki ugniatamy i studzimy. Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Schab kroimy w kostkę, jaka w plasterki a oliwki przekrawamy na pół. Na podpieczonym cieście układamy jajka, schab i oliwki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach (zostawiamy trochę do posypania tarty) i łączymy ze śmietaną, przyprawiamy. Gotowym sosem smarujemy tatrę. Całość posypujemy pozostałym serem żółtym i dekorujemy oliwkami. Zapiekamy około 15 minut. autor: AgataB
fot. mamounia
Składniki: filety z kurczaka, Panierka do filetów: do ciasta jak na naleśniki dodać szczyptę pieprzu, soli, papryki czerwonej, curry,przyprawy do kurczaka. Sałatka: Sałata rukola, pomidor, ser żółty, oregano, pół łyżeczki octu winnego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Listki sałaty masłowej Sos: 2 łyżki majonezu, łyżka ketchupu, sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany Ziemniaki na frytki
Filety z kurczaka oczyścić, lekko zbić. Przekroić na pół. Obtoczyć w panierce i smażyć na oliwie na złoty kolor. Na talerzu ułożyć filety w piramidkę: filet, sos majonezowy, listek sałaty, filet,itp. Połączyć ozdobnymi wykałaczkami. Przygotować sałatkę z rukoli, pokrojonego pomidora, kostek sera żółtego, przypraw, octu i oliwy. Przygotować frytki.
autor: mamounia
Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, mieszanką natrzeć szynkę. Delikatnie powtykać owoce jałowca. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 1godz. 20 min w temp. 180st. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. pół godz.
autor: smakusm
fot. smakowisko
Składniki: 3 filety piersi z kurczaka 1 szklanka śmietany 18 % 25 dag pieczarek 1 cebula 2 marynowane papryki 2 łyżki oleju do smażenia, 3 łyżki wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka mąka krupczatki pieprz cayenne, sól, pieprz, słodka i ostra papryka zielenina(pietruszka,kolendra)
Wykonanie: Kurczaka oczyścić i pokroić w paski, oprószyć przyprawami ( 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz) wymieszanymi z mąką krupczatką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy i pokrojone w talarki albo ćwiartki pieczarki. Poddusić chwilkę i dodać pokrojoną marynowaną paprykę. Gdy wszytko będzie miękkie ( mięso już na pewno się usmażyło, należy tylko sprawdzać twardość pieczarek) dodać spienioną śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy podawaniu całość posypać zieleniną.
autor: smakowisko