Zdrowe śniadanie - dlaczego jest takie ważne?

Wszystkie wiemy, jak to wygląda w praktyce. Codziennie rano w biegu wypijamy kawę i pakujemy zrobioną na szybko kanapkę do torby. W najlepszym razie - bo jeszcze częściej wychodzimy bez śniadania. A to poważny błąd - zwłaszcza jeśli zależy ci na szczupłej sylwetce. Nasze mamy wiedziały, co mówią, gdy co rano powtarzały nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlaczego? Przede wszystkim dostarcza nam niezbędnej energii na pierwszą część dnia i jego resztę - dzięki temu późniejsze posiłki mogą być mniej kaloryczne (a wręcz powinny, bo wieczorem metabolizm zwalnia). Dostarczając organizmowi więcej kalorii mamy cały dzień na to, by je spalić. Z kolei pomijanie śniadania zwiększa też szansę na podjadanie i sięganie po niezdrowe przekąski - co jest jedną z głównych przyczyn tycia. Wniosek? Żadne odchudzanie nie będzie efektywne, jeśli pominiesz poranny posiłek.

Zdrowe śniadanie - co tak naprawdę jest zdrowe?

Wbrew pozorom to nie takie oczywiste. Choć wszyscy są zgodni, że śniadanie jest ważne, w kwestii tego, co powinniśmy jeść rano zdania są już podzielone. Z jednej strony słyszymy, że śniadanie powinno być kaloryczne, z drugiej, że trzeba je odchudzić. Jak jest w rzeczywistości? Coraz więcej dietetyków i ekspertów od żywienia podkreśla jednak, że najważniejsze jest dostarczenie określonych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Ich zdaniem, najzdrowsze śniadanie to takie, które zapewnia równowagę między białkiem, tłuszczami i błonnikiem, za to z niską zawartością węglowodanów. Idealny posiłek powinien więc bazować na roślinnych tłuszczach (np. awokado), białkach (np. jajka), ale nie powinien wykluczać warzyw i owoców (czyli źródła błonnika). Jak połączyć to wszystko w pyszne i pożywne śniadanie? Oto 6 zdrowych przepisów, dzięki którym będziesz się cieszyć szczupłą sylwetką.