Porcja: 274 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Dla 6 osób
300 g zielonego groszku
2-3 marchewki
cebula
600 g piersi kurczaka lub indyka
listek laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
4 łyżki białego wina
6 łyżeczek żelatyny
szklanka kremówki
1-2 łyżki chrzanu
sól
pieprz
sok z cytryny
natka
małe pomidorki
papryczka chili
Sposób przygotowania potrawy
1.Groszek wyłuskać ze strąków. Ziarna przebrać, uszkodzone odrzucić, resztę opłukać. Wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Osączyć.
2. Marchew oraz cebulę obrać, umyć. Przekrojoną na pół cebulę podpiec na ogniu. Mięso opłukać, włożyć do garnka. Dodać cebulę, przyprawy i wino, zalać litrem wody. Gotować ok. 30 minut.
3. Mięso wyjąć, osączyć i pokroić. Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole. Odrobinę galarety wlać do foremki. Schłodzić. Gdy lekko zastygnie, ułożyć na niej mięso i groszek. Zalać resztą galarety. Wstawić do lodówki.
4.Papryczkę po usunięciu pestek posiekać. Śmietanę ubić, doprawić solą i sokiem z cytryny. Wymieszać z chrzanem i chili. Galaretę wyjąć z formy. Ozdobić natką i pomidorami. Podawać ze śmietanowym sosem.
Nasze rady
Do galaretki oprócz zielonego groszku można dodać również ugotowane szparagi, bób, brokuły. Aby łatwo było wyjąć galaretkę, najlepiej przyrządzić ją w elastycznej formie z silikonu. Inne naczynia, np. szklane, trzeba najpierw zanurzyć (po wrąbek) w gorącej wodzie.
- Więcej w Claudii 5/2005
- Zapraszamy na stronę www.mojegotowanie.pl