Wege grill: wegetariańskie przepisy na grilla

Wege grill - wegetariański lub wegański (w zależności od tego, na jakiej jesteście diecie) daje duże pole do popisu. W przypadku kuchni wegetariańskiej warto sięgnąć m.in. po ser halloumi, czy swojski oscypek, a do dressingów dodać miód, który idealnie zgrywa się z potrawami z grilla

1. Panierowany ser halloumi z ostrą salsą pomidorową

Składniki:

  • 400 g sera halloumi (to zazwyczaj 2 opakowania)
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta

marynata do sera:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • chilli w płatkach lub w proszku
  • sól

sos salsa:

  • 3-4 duże pomidory
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1 papryczka chilli lub połowa świeżej papryczki jalapeno
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • 2 cebulki szalotki
  • pół pęczka kolendry

Wykonanie:

Halloumi pokrój na kawałki, wrzuć do miski. Przygotuj marynatę do sera. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój, dodaj oliwę i sok z limonki, a na koniec sól i łyżeczkę chilli (lub więcej jeśli lubisz). Wymieszaj i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj salsę z podanych składników - pamiętaj, by wszystko bardzo drobno pokroić. Zamarynowany ser wyjmij z lodówki i przygotuj panierkę - rozbełtaj jajka, a bułkę tartą wysyp na talerz. Kawałki sera obtocz w panierce. Grilluj ser do momentu, aż zrobi się złotobrązowy. Podawaj danie posypane kolendrą i odrobiną startego, twardego sera.

Zobacz także:

Panierowany ser halloumi z ostrą salsą pomidorową - propozycja podania / iStock

2. Grillowane roladki z bakłażana z serem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2-3 bakłażany
  • 250-300 g sera feta
  • kilka gałązek mięty
  • kilkanaście listków bazylii
  • 1 papryczka chilli
  • kilka suszonych pomidorów z oleju
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Umyj bakłażany, dokładnie osusz i odetnij końcówki. Następnie, pokrój je wzdłuż w dość cienkie plastry. Rozłóż plastry na talerzu, ponownie osusz ręcznikiem papierowym. Każdy z nich posmaruj mieszanką oleju z suszonych pomidorów, soli, pieprzu i rozmarynu, a następnie podpiecz z obu stron na grillu. W międzyczasie rozetrzyj fetę na krem. Dodaj posiekaną miętę, bazylię, pokrojoną drobno papryczkę i suszone pomidory. Dopraw pieprzem do smaku, wymieszaj. Serowy krem rozsmaruj na przestudzonych plastrach i zwiń w roladki. Jeśli nie będą się trzymać (chociaż powinny), zepnij każdy wykałaczką. 

Grillowane roladki z bakłażana z serem i suszonymi pomidorami - propozycja podania / getty images

3. Sałatka włoska z sosem miodowym do grilla

Składniki: 

  • 400 g rukoli
  • 10 suszonych pomidorów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • mały słoik czarnych oliwek
  • 2 kromki chleba białego lub razowego
  • pestki dyni lub migdały

sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Rukolę umyj, osusz i wrzuć do dużej miski. Chleb posmaruj oliwą lub masłem czosnkowym i upiecz na grillu. Zdejmij, kiedy zrobi się złoty i chrupiący. Pomidorki koktajlowe i oliwki pokrój na pół, a suszone pomidory w paski. Odsącz ser mozzarella. Warzywa i ser wrzuć do rukoli i wymieszaj. Polej wszystko sosem przygotowanym z podanych wyżej składników i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pestki dyni lub migdały. Podawaj z upieczonym chlebem. 

Sałatka włoska z sosem miodowym do grilla - propozycja podania / iStock

Wege grill: wegańskie przepisy na grilla

Dań wegańskich, które możecie przygotować na grilla jest mnóstwo. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie różnych grzybów, sera tofu lub domowego seitana.

1. Grillowane boczniaki z wegańskim sosem BBQ

Składniki:

  • 250-300 g boczniaków 
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Wegański sos BBQ z whisky

  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna anyżu
  • 15 suszonych śliwek namoczonych w gorącej wodzie przez 5 min
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki whisky
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • Wykonanie:

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania sosu - zrób to dzień wcześniej. Liście laurowe, goździki, ziele angielskie oraz anyż rozgnieć w moździerzu. Suszone śliwki, chilli, czosnek, imbir, szczyptę soli oraz zmielone przyprawy zmiksuj blenderem na gęstą pastę. Na dnie rondelka rozgrzej olej i dodaj pastę śliwkową, podsmaż przez pięć minut, a następnie dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut, do czasu aż odpowiednio zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Boczniaki oczyść, włóż do szczelnie zamkniętego pojemnika, polej sosem BBQ, dodaj olej, sól, wymieszaj i włóż na całą noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowane boczniaki razem z całym sosem ułóż na tacce. Grilluj z obu stron po około 3-5 minut. Podawaj z lekką sałatką warzywną lub ziemniakami. 

2. Wege szaszłyki z tofu na grilla 

Składniki:

Na szaszłyki:

  • 15 małych ziemniaków
  • kilka cebul (najlepiej małych)
  • 1 długa cienka cukinia
  • 2 duże papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 15 niewielkich pieczarek
  • olej
  • sól 
  • pieprz ziołowy
  • chilli w płatkach
  • zioła prowansalskie

Na tofu:

  • 2 opakowania tofu (dobrym wyborem będzie marynowane)
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

Tofu pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, wymieszaj ze sobą sos sojowy i ocet ryżowy (w proporcji 3:1), dodaj odrobinę oleju i przeciśnięte ząbki czosnku. Wymieszaj. Tofu włóż do pojemnika z zamknięciem i zalej marynatą. Umieść na co najmniej kilka godzin w lodówce. Ziemniaki, papryki i sukinię pokrój w kostkę (dużą), pieczarki umyj i w razie potrzeby obierz. Jeśli chcesz, aby ziemniaki szybciej upiekły się na grillu, podgotuj je. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski, posyp przyprawami, polej olejem i wymieszaj. Nakładaj na przemian warzywa i tofu. Przed jedzeniem możesz skropić je limonką.

Wege szaszłyki z grilla - propozycja podania / iStock

3. Frytki z batatów z wegańskim majonezem

Składniki:

  • 2-4 bataty
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • limonka

Wegański majonez:

  • ½ szklanki aquafaby (płyn z puszki ciecierzycy)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki octu
  • ¾ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki syropu klonowego
  • 2 szklanki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Zacznij od majonezu. Wszystkie składniki, poza olejem, umieścić w wysokim naczyniu. Blenduj przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach do spienienia.
Do mieszanki, nie wyłączając blendera wlej olej cienkim strumieniem. W połowie wlewania oleju zacznij poruszać blenderem w górę i w dół. Gdy masa zacznie gęstnięć, majonez będzie gotowy. Bataty pokrój w słupki, posyp wymienionymi wyżej przyprawami i grilluj aż zrobią się chrupiące. Podawaj z majonezem i ćwiartkami limonki.

Frytki z batatów z wegańskim majonezem - propozycja podania / iStock

Więcej przepisów na wege dania z grilla znajdziesz w galerii i linkach pod artykułem.