Przepis na tradycyjną zupę grzybową ze śmietaną
Składniki:
- pół kilograma świeżych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków) - mogą być również mrożone, ostatecznie namoczone grzyby suszone
- włoszczyzna, liść laurowy, kawałek wołowiny, przyprawy, woda - na bulion
- sól i pieprz
- spora cebula
- makaron
- natka pietruszki
- kubek gęstej śmietany
- 3 łyżki masła
Zupa grzybowa ze śmietaną: jak zrobić?
Przygotowujemy bulion - w 0,7 l wody gotujemy przez około 1h kawałek wołowiny, obraną włoszczyznę i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy). Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. W rondlu roztapiamy masło, smażymy w nim grzyby, po około 6-8 minutach dodajemy cebulę. Kiedy tylko cebula się ładnie zeszkli całość zalewamy bulionem. Gotujemy n a małym ogniu przez 10 minut, delikatnie dodajemy śmietanę, (zostawiamy po łyżeczce do ozdoby zupy), doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z makaronem, przybrane natką i kleksem gęstej śmietanki. Palce lizać!
Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:
Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami
Zobacz także:
Przepis na tradycyjny kulebiak