Przepis na tradycyjną zupę grzybową ze śmietaną

Składniki:

  • pół kilograma świeżych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków) - mogą być również mrożone, ostatecznie namoczone grzyby suszone
  • włoszczyzna, liść laurowy, kawałek wołowiny, przyprawy, woda - na bulion
  • sól i pieprz
  • spora cebula
  • makaron
  • natka pietruszki
  • kubek gęstej śmietany
  • 3 łyżki masła

Zupa grzybowa ze śmietaną: jak zrobić?

Przygotowujemy bulion - w 0,7 l wody gotujemy przez około 1h kawałek wołowiny, obraną włoszczyznę i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy). Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. W rondlu roztapiamy masło, smażymy w nim grzyby, po około 6-8 minutach dodajemy cebulę. Kiedy tylko cebula się ładnie zeszkli całość zalewamy bulionem. Gotujemy n a małym ogniu przez 10 minut, delikatnie dodajemy śmietanę, (zostawiamy po łyżeczce do ozdoby zupy), doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z makaronem, przybrane natką i kleksem gęstej śmietanki. Palce lizać!

Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:

Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną

Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami

Grzyby w złocistej panierce

Tradycyjny sos grzybowy

Zobacz także:

Przepis na tradycyjny kulebiak

Borowiki w orzechach - proste jesienne danie

Grzybowa tarta z kozim serem