Dzień Mamy uczcij w tym roku w szczególny sposób. Nie masz pomysłu na prezent? Postaw na słodkości! Zaskocz swoją mamę i przygotuj słodki, bezowy tort z orzechami i bananowym musem. Połączenie delikatnego kremu ze smakiem orzechów sprawi, że tort będzie smakował wyśmienicie.

Przepis na tort bezowy z orzechami

Składniki na bezę

  • 5 białek z jajek
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryzowego

Składniki na mus

  • 120 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Pół szklanki śmietanki 36% (zimnej)
  • 3 duże banany
  • 100 g orzechów włoskich, np. Chandler Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 460 g kajmaku

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni (bez termoobiegu). Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przestając miksować. Gotowa piana powinna być bardzo sztywna i gęsta. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, masę ubijamy jeszcze przez ok. minutę. Następnie wykładamy ją na narysowany na papierze okrąg i delikatnie formujemy boki. Pieczemy przez pierwsze 30 minut w 120 stopniach, później zmniejszamy temperaturę i pieczemy ciasto przez ok. 2 godziny. Idealna beza powinna być chrupiąca na wierzchu, spodzie i po bokach, a w środku delikatnie wilgotna.

W trakcie pieczenia przygotowujemy krem bananowy. Miksujemy ser mascarpone, cukier waniliowy śmietankę i banany do momentu aż masa zesztywnieje. Krem wykładamy na upieczoną bezę. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami, plasterkami bananów i ozdabiamy masą kajmakową.