1. Fit tiramisu ze skyrem 

Tiramisu to tradycyjny włoski deser, który swoje korzenie ma w Treviso – prowincji leżącej na północy Włoch. Od jej nazwy pochodzi zresztą nazwa samego deseru. W historii włoskich dań nie pierwszy raz coś, co zrodziło się na potrzeby oszczędzania, stało się światowym fenomenem. Tak jak makaron Carbonara, początkowo serwowany górnikom ze względu na wysoką kaloryczność, tak i tiramisu, deser dla dzieci z ubogich rodzin, podbiły serca smakoszy na wszystkich kontynentach. Istnieje również legenda, według której tiramisu spopularyzować miał władca Włoch z rodu Medyceuszy – Kosma, który jako łasuch upodobał go sobie i namiętnie rozkazywał kucharzom, by go dla niego przygotowywali.

Bazą deseru było nic innego jak mieszanka jajek z cukrem, którą w Polsce doskonale znamy pod nazwą kogel-mogel. Z biegiem lat rozwijano przepisy, dodając coraz to nowe składniki i eksperymentując ze smakami. Obecnie deser podawany jest w najlepszych restauracjach, a cukiernicy prześcigają się w opracowywaniu idealnych receptur. 

Składniki

  • 600 g jogurtu naturalnego (polecamy skry ze względu na konsystencję i zawartość białka)
  • 6 łyżeczek ksylitolu lub innego ulubionego słodzika 
  • kilka kropli ekstraktu waniliowy
  • 140 g biszkoptów (dla deserów w dużym naczyniu polecamy podłużne)
  • kakao
  • 4 łyżki mocnej kawy 
  • kilka kropli rumu (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania

  1. Zaparz kawę. Możesz użyć rozpuszczalnej, wykorzystać ekspres lub kawiarkę. Najważniejsze jest to, żeby była mocna, a jej aromat intensywny. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W letniej kawie namocz biszkopty, a następnie połowę ułóż je na dnie formy (20 x 15).
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj skry, ksylitol i ekstrakt waniliowy. Połowę gotowej masę wyłóż na biszkoptowy spód. Następnie przykryj ją kolejną warstwą biszkoptów i drugą połową kremu. Deser włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  4. Przed podaniem obficie posyp kakao. 

2. Fit tiramisu w słoiczku 

Tradycyjny przepis na tiramisu zawiera mascarpone, jajka, biszkopty, shot espresso oraz gorzkie kakao. Zwykle podaje się go w formie deseru w słoiczku lub szklanym pucharku, w którym przed laty serwowano wspomniany kogel-mogel. Modyfikacje przepisu i próba zmiany tiramisu w ciasto krojone na kawałki jest już nico bardziej współczesną praktyką.

Zobacz także:

Tradycyjne tiramisu to prawdziwa bomba kaloryczna, dlatego warto eksperymentować z jego "odchudzonymi" wersjami. Fit tiramisu z mascarpone może być trudne do zrealizowania, jednak jeśli słodki serek pomieszamy z wysokobiałkowym jogurtem typu islandzkiego, deser od razu staje się znacznie bardziej atrakcyjny dla osób na diecie. W fit tiramisu skyr łagodzi nie tylko jego zawartość kaloryczną, ale również słodycz. Będzie to więc świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi deserami.Popularnym sposobem na odjęcie deserowi jego kaloryczności jest zastąpienie mascarpone nieco lżejszym serkiem. Wśród dietetyków, szukających nowych pomysłów, bardzo popularne swojego czasu było fit tiramisu z ricottą.

Składniki 

  • 300 g ricotty
  • 300 g skyru 
  • 140 g biszkoptów (dla deserów w słoiczkach polecamy okrągłe)
  • 50 ml mocnej czarnej kawy
  • 50 g kakao
  • 30 g ksylitolu 
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego 

Sposób przygotowania

  1. Skyr przełóż do miseczki. Dodaj do niego ricottę, ksylitol i 4 krople ekstraktu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Zaparz mocną kawę. Polecamy użyć ekspresu lub kawiarki. Kawy nie dosładzaj! Nasącz nią biszkopty. 
  3. Przełóż deser do pojemniczków. Dno szklanego słoiczka wyłóż biszkoptami, pokryj jogurtową masą. Powtórz te czynność jeszcze 2 razy, układając kolejne warstwy. Wierzch obficie obsyp kakao. 

3. Fit tiramisu z masłem orzechowym

Fit tiramisu z jogurtu greckiego, wegańskie tiramisu bez jajek, czy tiramisu w formie ciasta to tylko kilka z setek inspiracji tradycyjnym włoskim deserem. Współcześnie zdarza się, że deser wzorowany na tiramisu w ogóle go nie przypomina – czasem biszkopty zastępuje się ciastkami oreo, a kawę gorącą czekoladą. Choć przywiązanych do tradycji Włochów takie wariacje niezwykle oburzają, inne kraje europejskie szaleją na punkcie kolejnego nietuzinkowego pomysłu na urozmaicenie tiramisu.

Różne są również opinie na temat tego, czy tradycyjne tiramisu powinno zawierać alkohol. Obecnie bardzo często dodaje się do niego Amaretto, lecz niektórzy kucharze nie są przekonani, czy miał go deser pierwotnie przeznaczony dla dzieci. W niektórych regionach uważa się, że oryginalne tiramisu opierało się na włoskim winie Marsala, które wykorzystuje się między innymi do przygotowywania zabajone.

Są to oczywiście kwestie niezwiązane ze zmniejszaniem kaloryczności deseru, ponieważ alkoholu z pewnością nie spotkamy w żadnym przepisie na fit tiramisu. Jak wiadomo, jest on bardzo tuczący, a dodatkowo jego picie niekorzystnie wpływa na układ trawienny i metabolizm. Nie dość więc, że wypijamy (bądź, jak w tym przypadku, zjadamy) "puste kalorie", to dodatkowo mamy trudności z ich spaleniem. 

Składniki

  • 150 g skyru naturalnego
  • 150 g skyru waniliowego
  • 150 g ricotty
  • 100 ml mocnej, ostudzonej kawy
  • 12 biszkoptów (dla deserów w słoiczkach polecamy okrągłe)
  • kakao
  • 3 łyżeczki erytrolu lub innego słodzika
  • 2 łyżeczki masła orzechowego

Sposób przygotowania 

  1. Do kielicha blendera przełóż jogurty, ricottę, masło orzechowe i słodzik. Zmiksuj składniki na gładki krem. 
  2. Zaparz mocną kawę. Nasącz nią biszkopty. Zrób to szybko – zbyt długie moczenie w kawie może sprawić, że się rozpadną. 
  3. Przełóż deser do pucharków, układając składniki warstwami. Zacznij od biszkoptów, później przykryj je seriem, a na koniec posyp kakao. Powtórz te czynności dwa razy (lub więcej, w zależności od wielkości pucharków). Wierzch udekoruj kakao i listkiem mięty.