REKLAMA
East News
Rolmopsy z gruszką, faworki z karpia czy faszerowany pstrąg to propozycje Magdy Gessler na Wigilię i Boże Narodzenie. Przypominamy unikatowe przepisy na Święta Magdy Gessler! Jeśli jeszcze nie skorzystaliście, wypróbujcie w tym roku!
Rolmopsy z gruszką
Sałatka śledziowa otulona łososiowym matiasem
Porcja: 399 kcal Przygotowanie: 25 minut Na 10 porcji:
Matiasy, cebulę, ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać z majonezem, musztardą i posiekaną natką. Doprawić solą, pieprzem. Łososiowe płaty zwinąć w obręcze. Napełnić sałatką. Ułożyć na talerzu.
Tatar ze śledzia z orzechami
Porcja: 377 kcal przygotowanie: 30 minut na 4 porcje:
Piernik okroić ze skórki, pokroić w kostkę. Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku, aż kostki będą chrupiące. Śledzie, cebulę i gruszki pokroić w kostkę. Wymieszać z grzankami i posiekanym imbirem oraz orzechami. Doprawić musztardą, miodem. Z masy formować kulki. Układać je na wyciętych z pumpernikla kółkach. Dekorować płatkami czekolady.
Faworki z karpia
PORCJA: 395 kcal PRZYGOTOWANIE: 35 minut NA 6 PORCJI:
Dzwonka przekroić na pół, delikatnie połamać ości. Rybę naciąć i przepleść tak, jak to się robi w faworkach. Lekko oprószyć mąką. Doprawić. Olej mocno rozgrzać w szerokim rondlu. Wkładać rybę. Gdy karp zacznie się rumienić i wypływać, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 25 minut. Porcje ryby wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku. Żółtka utrzeć do białości. Wymieszać z chrzanem. Podawać do ryby.
Pstrąg faszerowany z cytrynową nutą
Porcja: 212 kcal przygotowanie: 30 minut
FARSZ:
Ryby opłukać. Wytrzeć papierowym ręcznikiem. Od środka i z wierzchu oprószyć solą i białym pieprzem. Odstawić do lodówki. Grzyby opłukać, zalać szklanką wody. Odstawić na godzinę. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, następnie drobno po- kroić. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Dodać grzyby. Chwilę razem smażyć. Wymieszać z posiekaną drobno natką i z tartą bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Farszem napełnić ryby, otwór spiąć wykałaczkami. Ryby włożyć do torebek do pieczenia (każdą do osobnej). Obłożyć kawałkami masła. Piec około 30 mi- nut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pokrojonymi w ćwiartki cytrynami.
materiały archiwalne