Aromatyczny, korzenny, pełen symboli i historii - taki jest staropolski piernik adwentowy, który zwykle robi się na początku adwentu i czeka, aż dojrzeje. Od wieków wierzono, że w adwentowych wypiekach jest moc, a sam piernik w każdym staropolskim domu był tym, czym "chleb życia" w kościołach. Warto powrócić do tych wiekowych tradycji i poczuć magię świąt Bożego Narodzenia, piekąc adwentowy piernik!

Zobacz też:

Jak udekorować świąteczne pierniczki? Moc inspiracji z Instagrama!

Najpiękniejsze życzenia na święta - zobacz nasze pomysły

Przepis na staropolski piernik adwentowy

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 40 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 0,5 l prawdziwego miodu
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżeczki sody
  • 2,5 torebki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mieszanki rodzynki + skórka pomarańczowa
  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:


W rondelku topimy masło razem z miodem i cukrem, tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, sodę uprzednio rozpuszczoną w zimnym mleku, jajka, przyprawę do piernika, sól, kakao a następnie bakalie. Po wyrobieniu ciasta przekładamy go do miski, zabezpieczamy folią spożywczą i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy piernik do leżakowania w chłodne misce (najlepiej piwnica, nie lodówka). Kilka dni przed wigilią ciasto pieczemy w blasze wysmarowanej masłem przez godzinę w temperaturze 180-200 st. Przed podaniem można polać polewą i przełożyć marmoladą. Smacznego!

Zobacz także:

Zobacz też:

5 najlepszych przepisów na pierniczki

Przepisy na Święta: Bożonarodzeniowy pudding królowej Elżbiety II

Kultowa pizza na słodko SNOWBALL DOUGH BALLS i inne "śnieżne kulki mocy"!

Szwedzkie cynamonowe bułeczki KANELBULLAR