Choć przeciwników kawy nie brakuje, ma ona również swoje wierne wielbicielki. Z biegiem lat przekonują się do niej również naukowcy, którzy coraz częściej dostrzegają zalety pysznego espresso.

Kawa to nie tylko używka!

Kawa nie tylko pobudza, ale także zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych nawet o 30%. Dotlenione komórki lepiej pracują, zaś ty szybciej przetwarzasz informacje. Stan ten niestety nie trwa wiecznie, ale już fakt, że w kawie znajduje się aż 1000 różnych przeciwutleniaczy robi wrażenie! To one odpowiadają za to, że wolniej się starzejemy ale tez chroni komórki przed niszczącymi je wolnymi rodnikami. Ma to ogromne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.

Z właściwości kawy korzystają też kosmetolodzy - jak się okazuje kofeina przyspiesza przemianę materii nawet o 20%. Czy można znaleźć lepszy powód, by stała się składnikiem kremów antycellulitowych i preparatów wyszczuplających?

Czy tylko z ekspresu?

Nie każda z nas ma w kuchni ekspres, co nie znaczy, że nie może się cieszyć pysznym espresso. Można je przygotować w znacznie tańszym zaparzaczu do kawy czy kawiarce. Te ostatnie od niedawna przystosowane są również do korzystania z indukcji. Od niedawna popularnością cieszą się również szklane naczynia (Chemex), do których wkłada się papierowe filtry. Wystarczy wsypać do filtra kawę, zalać wrzątkiem i zaczekać aż espresso będzie gotowe.

Sekrety smaku pysznej kawy

Szczypta soli

Do puszki ze zmieloną kawą dodaję szczyptę soli i dokładnie mieszam. Dzięki temu kawa ma niesamowity aromat.

Zobacz także:

Kakao

Odrobina kakao powoduje, że kawa smakuje szlachetniej.

Kardamon

Pół łyżeczki mielonego kardamonu lub dokładnie rozbite w moździerzu nasiona z trzech strąków oraz odrobina cynamonu i imbiru nadają kawie niepowtarzalny słodko-ostry smak.

Zobacz też: 3 sposoby na zimową herbatę