Przepisy na Boże Narodzenie: Ravioli con la zucca – ravioli z dynią z regiony Lombardia

Składniki:

4 jajka

400 g mąki typ 500

2,5kg dynia

150g musztarda słodka

Skórka z połówki cytryny

12 ciastek amaretti

Zobacz także:

150g parmigiano

Galka muszkatołowa

Bułka tarta

Masło, szałwia

Sol, pieprz oliwa

Zobacz też: Dyniowa nutella - smaczna i zdrowa

Photo: Getty Images

Przygotowanie:

Farsz: Oczyścić dynię, pokroić ją ze skórką i zapiec w piecu nagrzanym na 200 stopni C. Wyjąć, gdy dynia będzie miękka. Zdjąć z dyni skórkę i zblendować.

Dodać do masy pokruszone amaretti, musztardę, parmezan, skórkę z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli farsz jest zbyt miękki, dodać odrobinę tartej bułki.

Ciasto na ravioli: Robimy ciasto jak do makaronu. Jajka zmieszać z mąką i wyrobić aż do gładkiej masy. Zafoliować i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto aż będzie bardzo cienkie i kroić w kwadraciki wielkości 10x10cm. Na środku każdego kwadracika położyć farsz i ulepić ravioli lub inny kształt, który Wam się podoba.

Gotować ravioli w osolonej gorącej wodzie. Odcedzić. Wyłożyć na talerze. Polać roztopionym masłem, doprawić szałwią i posypać dużą ilością parmezanu.

SMACZNEGO!

Zobacz też:

Piernikowy deser z kaszy jaglanej

Świąteczne przepisy na ryby Magdy Gessler

Wegetariańskie przepisy na Święta - bigos według przepisu Rozkosznego

Przepisy na świąteczny obiad Karola Okrasy

Przepisy na Święta - desery: pizza na słodko i śnieżne kule SNOWBALL