Pettole to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowej kuchni włoskiej. Te małe smażone drożdżowe kuleczki są rarytasem szczególnie w Apulli. Są tak pyszne, że wyjada się je prosto z garnka!

Pettole – smażone drożdżowe kuleczki – przepis

Składniki:

1kg maki 500

550g wody

30g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

2 łyżka oliwy z oliwek

Zobacz także:

1l oleju do smażenia

Do farszu na słodko: cukier lub miód

Do farszu na wytrawnie: anchois i rodzynki

Zobacz też:

Najlepsze drinki na Święta i Nowy Rok - goście będą błagać o przepis!

Wegetariańskie święta - 6 pomysłów na to, czym zastąpić mięso?

Przygotowanie:

W dużej misce połącz mąkę, wodę i drożdże. Gdy składniki dobrze się wymieszają, dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli pettole mają być na słodko, dodaj miód. Gdy ciasto jest gładkie, dodaj oliwę i dalej wyrabiaj ciasto, aż będzie idealnie gładkie.

Włóż ciasto do miski i przykryj folią. Odstaw na 2 lub 3 godziny, by urosło. Podziel na małe porcje i zrób kuleczki. Jeśli chcesz spróbować pettole w wersji wytrawnej, do każdej kuleczki dodaj farsz z 4 anchois i garści rodzinek.

Olej rozgrzej w rondlu do temperatury około 170 stopni. Smaż kuleczki na głębokim oleju. Gdy nabiorą rumianego koloru, wyciągnij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym. Jeśli nasze pettole są wytrawne, posypujemy je odrobiną soli. Jeśli są słodkie, obtaczamy w cukrze pudrze lub polewamy miodem.

SMACZNEGO!

Zobacz też:

Przepisy na Święta Matteo Brunetti: Ravioli con la zucca, czyli ravioli z dynią z regionu Lombardia

Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler: Ryby

Świąteczny obiad Karola Okrasy - pomysły na niebanalne dania