Cynamon - właściwości

Cynamon to przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych. Doskonale wpływa na trądzik, wspiera w walce z nadprogramowymi kilogramami, a także pomaga zwalczyć cellulit. Ta kojarząca się ze świętami Bożego Narodzenia przyprawa przyspiesza naszą przemianę materii i spalanie tłuszczu, a także pomaga pozbyć się toksyn z naszego organizmu. Dodatkowo, jest niezwykle pomocna w dolegliwościach żołądkowych i w okresie przeziębień, wzmacniając naszą odporność. Cynamon, oprócz niesamowitego zapachu, posiada także właściwości antynowotworowe, a także rewelacyjnie wpływa na nasz układ nerwowy, między innymi – zdaniem naukowców - opóźniając lub zapobiegając pojawieniu się choroby Alzheimera.

Zobacz też: Dyniowa nutella - zdrowsza alternatywa dla kultowego kremu czekoladowego

Bułeczki z cynamonem KANELBULLAR. Dlaczego są tak popularne?

Te słynne amerykańskie bułeczki zdobyły ogromną popularność na całym świecie! Dlaczego ludzie tak pokochali te słodkie drożdżówki? Przede wszystkim chodzi o zapach i smak cynamonu, który ma rzeszę fanów w każdym zakątku świata, a do tego niesamowicie mocno kojarzy się z rodzinną atmosferą świąt Bożego Narodzenia. Jest to rewelacyjny przepis na każdą możliwą okazję. Bułeczki można jeść na śniadanie i deser, podczas spotkania ze znajomymi i imprezy urodzinowej dla dziecka. Jednym słowem, są po prostu uniwersalne, a do tego, każdemu smakują! Poza tym, nawet najlepsza drożdżówka ze sklepu, nie może równać się tej przygotowanej samodzielnie w domu.

Przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe. Sekret tkwi w temperaturze mleka!

Składniki:

  1. Ciasto
  • Szklanka mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 35g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • Odrobina soli
  1. Wypełnienie (nadzienie)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 7 łyżek cukru
  1. Lukier
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzej, ale tylko do około 35 stopni. To sekret puszystego ciasta. Następnie dodaj cukier, drożdże i łyżeczkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Do naczynia wsyp mąkę i odrobinę soli, dodaj stopione wcześniej masło, rozczyn z mleka i drożdży oraz wbij jajka. Wszystko miksuj przez około 10 minut. (Możesz też ugniatać rękami). Całość odstaw w ciepłe miejsce (na przykład do lekko rozgrzanego, ale wyłączonego piekarnika) na około 30 minut.

Blat posyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto na prostokąt (wymiary to mniej więcej 40cmx50cm) na grubość około 0,5 cm. Cynamon wymieszaj z cukrem i posyp nimi ciasto.

Zobacz także:

Zacznij zwijać ciasto wzdłuż dłuższego boku na roladę. Następnie posmarowanym oliwą nożem potnij ciasto na plastry o grubości około 3-4 cm. Może być problem z rozklejającymi się bułeczkami, wtedy trzeba je dokładnie docisnąć rękami. Bułeczki ostawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Włożyć bułeczki do rozgrzanego do około 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut, do zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu z piekarnika, cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i tak powstałym lukrem polać bułeczki. Smacznego!

Zobacz też:

5 pomysłów na FIT CIASTA - są proste i takie pyszne!

Ciasteczka z wróżbą - prosty przepis na legendarne ciasteczka