Podobno pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi, a potem już jest z górki. Jeśli zapytasz wytrawnego naleśnikarza o przepis, powie Ci, że wszystko robi na wyczucie, a najważniejsze, żeby ciasto miało „tę” konsystencje. Składników te jest niewiele. Zatem dlaczego zrobienie pysznego, miękkiego i elastycznego naleśnika jest tak wielką sztuką? Swój sekret na idealne naleśniki jakiś czas temu podała słynna polska restauratorka Magda Gessler. Co dodaje do naleśnikowego ciasta, by naleśniki wychodziły chrupiące, a jednocześnie plastyczne, lekkie i cieniutkie?

Przepis na pyszne naleśniki według Magdy Gessler – składniki i proporcje:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • Szczypta soli

Magda Gessler do naleśników, by były leciutkie, a jednocześnie chrupiące, dodaje wody gazowanej zamiast zwykłej. To jest sekretny składnik, dzięki któremu naleśniki zawsze wychodzą!

Magda Gessler najpierw ubija jajka z solą trzepaczką lub mikserem, a potem dodaje mąkę, mleko i na końcu wodę gazowaną. Całość dokładnie miesza i sprawdza konsystencję – powinna pokrywać łyżkę ale z niej nie spływać. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaje mąkę. Jeśli za gęste – mleko lub wodę.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Sie 11, 2020 o 12:36 PDT

 

Zobacz też: Magda Gessler miała kiedyś proste włosy. Niewiarygodne, jak wyglądała!

Idealne naleśniki – rady naleśnikowych mistrzów:

  • Nie dodawaj zbyt dużej liczby jajek – wówczas naleśniki wychodzą gumowate
  • Dodaj odrobinę cukru, jeśli chcesz, by brzegi naleśników ładnie się przyrumieniły
  • Placki smaż, smarując patelnię słoniną
  • Do smażenia naleśników używać możesz oleju kokosowego, który nadaje im delikatny posmak
  • Jeśli nie chcesz do ich smażenia używać tłuszczu, dodaj kilka łyżek oleju lub roztopionego masła do samego ciasta
  • Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni
  • Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką kukurydzianą, orkiszową lub gryczaną by były bardziej fit
  • Dodaj kilka kropel esensji pomarańczowej, waniliowej lub migdałowej, jeśli chcesz, by naleśniki miały niepowtarzalny zapach i smak

Poznaj też przepis na wspaniałe fit naleśniki!

Zobacz także:

Przepis na naleśniki Magdy Gessler – sekretny składnik fjut z „Kuchennych Rewolucji”

W jednym z odcinków „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler stworzyła przepis na przepyszne naleśniki z fjutem. Co to takiego? Fjut to syrop z buraka cukrowego – regionalny przysmak produkowany głównie na Pomorzu i Kujawach. Gęsty syrop z buraków w konsystencji przypomina miód czy melasę i jest idealnym dodatkiem do naleśników na słodko.

Jak radziła Magda Gessler właścicielom karczmy, naleśniki polewa się syropem z buraka cukrowego (fjutem) dopiero na samym końcu, przy podawaniu naleśników gościom.

Warto jednak dodać, że fjut to tylko jeden z pomysłów na to, jak podawać naleśniki. Wspaniale smakują również polane miodem czy syropem klonowym na wzór amerykański.

Słodkie dodatki do naleśników:

  • Cukier puder
  • Miód
  • Syrop Klonowy
  • Fjut – według porad Magdy Gessler
  • Gorąca czekolada
  • Owoce – truskawki, borówki, maliny
  • Bita śmietana
  • Słodki twarożek
  • Mus truskawkowy lub malinowy
  • Prażona gruszka, orzechy i cynamon
  • Dżem truskawkowy, jabłkowy lub jagodowy
  • Konfitura różana