Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki gęstej śmietany (22%)
  • łyżka spirytusu 
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder
  • 4 kostki smalcu lub olej
  • szczypta soli

Przepis na faworki

Mąkę, masło, śmietanę, szczyptę soli i spirytus wyrabiaj do otrzymania gładkiej i elastycznej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę i przez chwilę okładaj wałkiem, by usunąć z niego pęcherzyki powietrza. Włóż ciasto na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego prostokąty o wymiarach 3x12 cm. Środek paska należy naciąć i przez powstały otwór przełożyć jeden koniec prostokąta. 

W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz i kolejno wrzucaj na niego faworki. Wyjmij gdy się zarumienią. Rozłóż faworki na papierowych ręczniczkach, które pochłoną nadmiar tłuszczu. Przestudzone ułóż na paterze i posyp cukrem pudrem.