Pączki pieczone bez cukru

To jeden z najbardziej dietetycznych przepisów na pączki pieczone. Bez dodatku cukru i bez tłuszczu, są o wiele mniej kaloryczne, za to równie pyszne co te smażone. By podkręcić ich smak, dodajemy kilka wyrazistych przypraw (m.in. cynamon - albo gotową mieszankę pumpkin spice). Dzięki temu pączki będą miały delikatnie korzenny posmak. 

Składniki na dietetyczne pączki z piekarnika:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 łyżki przyprawy pumpkin spice (opcjonalnie)
  • Pół szklanki musu lub przecieru jabłkowego
  • Pół szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • Polewa: pół opakowania jogurtu, 2 łyżeczki syropu klonowego, ½ łyżeczki sproszkowanego buraka

Pączki pieczone bez cukru - przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 190 stopni i posmaruj formę do pączków tłuszczem. W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i przyprawy, a następnie wymieszaj z mokrymi składnikami. Wlej ciasto do formy i piecz przez 15 minut. Wyjmij pączki z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj polewę: zmiksuj jogurt z syropem klonowym i proszkiem z buraka. Zanurz w polewie każdy pączek z dwóch stron i odstaw do wyschnięcia.

ZOBACZ TEŻ: Tłusty Czwartek z faworkami Magdy Gessler. Mamy przepis!

Pączki pieczone wegańskie bez glutenu

Przepis na pączki, które są zarówno wegańskie, jak i bezglutenowe to rzadkość. Ta receptura udowadnia jednak, że to jak najbardziej możliwe. Pączki z piekarnika o smaku truskawkowym to deser, od którego można się uzależnić! Nawet jeśli nie jesteście na diecie wegańskiej.

Składniki na pączki z piekarnika:

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (może być mieszanka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ¾ szklanki mleka migdałowego (niesłodzonego)
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone)
  • Polewa: ½ szklanki truskawek, 2 szklanki cukru pudru, ½ łyżeczki wody

Pączki pieczone w piekarniku - przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wysmaruj formę do pączków tłuszczem. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj ocet jabłkowy, mleko migdałowe i olej. Zmiksuj na gładką masę. Na końcu dodaj truskawki. Wylej ciasto do formy i piecz pączki przez 10-14 minut. Wyjmij pączki z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, miksując truskawki i cukier puder z łyżeczką wody. Zanurz pączki pieczone w polewie i odłóż je do wyschnięcia na kratce.

Pączki pieczone: klasyczne serowe oponki

To idealny przepis dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez serowych oponek, ale chcieliby jednak trochę odchudzić ten tradycyjnych przysmak. Pieczone pączki z serem są równie pyszne, co te smażone. 

Zobacz także:

Składniki na serowe oponki z piekarnika:

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 130 g miękkiego masła 
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła, 1/3 szklanki cukru

Pączki pieczone serowe - przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj twaróg, masło, cukier, jajka i żółtko. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Następnie podziel je na mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj na grubość 5-10 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj duże kółka, a w środku każdego z nich wytnijj małym kieliszkiem dziurki. Pozostałe skrawki dodaj do kolejnej części ciasta. Posmaruj płaską blachę masłem i oprósz mąką. Połóż na niej wycięte oponki. Piecz oponki serowe przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu każdą oponkę serową maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze. Pączki pieczone możesz też zanurzyć w dowolnej polewie. 

Pączki pieczone - jak jeszcze odchudzić pączka?

Pączki pieczone bez cukru to nie jedyny sposób na odchudzenie Tłustego Czwartku. Co jeszcze można zrobić, by zmniejszyć ich kaloryczność? Przede wszystkim zrezygnuj ze słodkiej dekoracji. Kolorowy lukier, czekoladę i słodkie posypki zastąp glazurą na bazie jogurtu i naturalnego słodu (np. syropu klonowego) lub stewii. Możesz też zanurzyć pączki w polewie owocowej lub posmarować cienką warstwą gorzkiej czekolady. Jeśli już chcesz usmażyć pączki w tłuszczu, dodaj do ciasta odrobinę spirytusu (wystarczą 2 łyżeczki na kilogram mąki) - pączki wchłoną wtedy znacznie mniej tłuszczu. Tak samo stanie się gdy przed smażeniem pączków najpierw delikatnie je obgotujesz (wystarczy dosłownie kilka minut). Jak widać, Tłusty Czwartek wcale nie musi być taki tłusty!