Lato jest czasem pachnących, świeżych owoców - borówki, maliny, soczyste truskawki są idealnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i innych słodkich deserów.  Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu z sezonowymi owocami  to wyjątkowo zgrany duet.

BEZY Z MUSEM ŚMIETANOWO-RABARBAROWYM Z TRUSKAWKAMI

Beza:

  • 1 opakowanie bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody

Nadzienie:

Zobacz także:

  • 700 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 10 łyżek wody
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
     w plasterki

1.   Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.

2.    Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.

3.    Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.

4.    Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.

5.     Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.

6.     Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.

7.  Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.

8.  Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.

Smacznego!

POLSKIE BLOGI KULINARNE - NASZE TOP 5

DESERY Z WARZYW? ONE ISTNIEJĄ!