Porcja: 377 kcal.
Przygotowanie: 25 minut.
Gotowanie: 40 minut.
Dla 4 osób
800 g zielonego groszku (mrożonego)
250 g ziemniaków szklanka gęstej śmietany
4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
4 kromki tostowego pieczywa
4 ząbki czosnku
masło
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
cukier
natka

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zagotować. Odcedzić. Zalać osolonym wrzątkiem. Ugotować.
Groszek zalać bulionem. Ugotować. Zmiksować z ziemniakami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Wlać śmietanę. Mocno podgrzać.
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Tosty posmarować cienką warstwą masła i czosnkiem. Podsmażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku. Pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Zupę rozlać na talerze. Do każdego talerza wsypać po porcji grzanek. Udekorować natką.