Czy można jeść skórkę od banana?

Czy wiesz, że prawie 35 proc. całości banana to skórka, którą zwykle wyrzucamy do kosza? Zdaniem serwisu Healthline jest jadalna, a ponadto bardzo zdrowa. Czy to nie wspaniała wiadomość dla fanów zero waste?

Skórka od banana - składniki odżywcze i działanie

Potas, błonnik pokarmowy, wielonienasycone tłuszcze i aminokwasy – to wszystko znajduje się w bananowej skórce. Na szczególną uwagę zasługuje zawarty w niej błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, stabilizuje poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na serce. Wykazano również, że skórka banana bogata jest w przeciwutleniacze. Najwięcej znajduje się ich w niedojrzałych bananach.

Zobacz też: 10 pomysłów na fit śniadanie

Bananowy koktajl i chlebek bananowy - jak jeść skórkę banana?

Wciąż masz niewyraźną minę i nie czujesz się przekonana? Oczywiście rozumiemy Twoje wątpliwości: skórka bananowa nie jest najprzyjemniejsza w smaku. Mamy na to jednak sposób. Co powiesz na pełne składników odżywczych i bogate w antyoksydanty bananowe smoothie? Skórkę banana możesz dodać też do bananowego chlebka czy bananowych placuszków. Nam na samą myśl cieknie ślinka!

Zobacz też: FOODMAP - co to za dieta i kto ją może stosować?

Zobacz także:

Przepis na banany. Skórka banana jak bekon?

I jeszcze jeden przepis na bananową skórkę, choć przyznajemy, że same jeszcze tego nie przetestowałyśmy. Podobno skórka banana pokrojona na cienkie paski, a potem smażona na patelni lub grillowana smakuje jak… wieprzowina. WHAT? Dobra, przetestujemy to dla Was któregoś dnia, a jeśli Wy będziecie pierwsze, koniecznie dajcie znać, czy to nie jest jakaś kulinarna ściema.

P.S. Mała, aczkolwiek istotna, uwaga. Jedzcie skórki z bananów organicznych, wcześniej dobrze umytych.

Zobacz też: ZERO WASTE, HEALTHY FOOD I BIO - sprawdź czy jesteś LOCAVORE?