Owoce kaki są coraz bardziej popularne na naszych stołach. Mają słodki smak, a wyglądem przypominają pomidora. Są też bardzo zdrowe, zawierają szereg witamin, obniżają poziom cholesterolu i działają antynowotworowo. Owoc ten pochodzi z Chin i jest uprawiany w Azji oraz południowych rejonach USA.

Kupując kaki wybieraj owoc o jednolitym kolorze, kolor skórki może mieć różny odcień od żółtego po czerwony. Wybierajmy te najciemniejsze egzemplarze. Owoc przed zjedzeniem myjemy, następnie obieramy tak jak jabłko. Można je też jeść ze skórką. Owoc w środku jest jednolity i całkowicie jadalny, nie ma nasion czy ogryzka. Jest miękki, przypomina brzoskwinię z puszki.

Owoce kaki można jeść samodzielnie, a także dodawać do sałatek owocowych. Dzięki pięknej nasyconej barwie jest on bardzo dekoracyjny. Słodki smak przypomina nieco śliwkę. Kaki można też używać do przygotowania przetworów – dżemów czy galaretek. Jeśli twoje kaki ma cierpki smak oznacza, że nie jest jeszcze dojrzałe.
Są one jednak dość kaloryczne, w 100g znajdziemy 69 kcal.