1. CZEKOLADA NA ZIMNE WIECZORY

  • 100g gorzkiej czekolady (72% kakao)
  • 400ml mleka
  • 200ml słodkiej śmietanki kremówki
  • ewentualnie cukier/słodzik do dosłodzenia
  • wiórki czekoladowe

W pięknym zimowym garnuszku podgrzewamy mleko z połową śmietanki. Wykruszamy gorzką czekoladę i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2-5 minut od zagotowania aż czekolada będzie jednolita i gęsta. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Resztę śmietanki ubijamy z łyżeczką cukru pudru na sztywno. Czekoladę przelewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

INNY PRZEPIS NA GORĄCĄ CZEKOLADĘ TUTAJ

BIAŁA CZEKOLADA Z PIANKAMI

2. SPOSÓB NA GRZANIEC Z PIWA

  • 500 ml piwa
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • kilka plasterków świeżego kłącza imbiru

Pomarańcze umyć. Jedną pokroić w plasterki, a drugą ćwiartki. Do garnka wlać piwo, dodać pomarańcze pokrojoną w plasterki, miód, goździki, cynamon, imbir i kilka plasterków świeżego kłącza imbiru. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Pomarańczę pokrojoną w ćwiartki rozłożyć do 2 szklanek i wlać gorący grzaniec.

Zobacz także:

3. PROSTA HERBATA ZIMOWA 2016

 

Składniki na 6 szklanek:

  • 1,5 l wody
  • herbata czarna
  • imbir – kawałek ok. 3 cm
  • cytryna – kilka plasterków
  • pomarańcza – kilka plasterków
  • miód – 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Wlej wodę do garnka i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć obrany i pokrojony w plasterki imbir. Gotuj kilkanaście minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj herbatę i poczekaj kilka minut aż się zaparzy. Możesz użyć swojej ulubionej. Wyjmij z garnka herbatę i kawałki imbiru, napar przelej do dzbanka, wrzuć kilka plastrów cytryny i pomarańczy. Gdy napar nieco przestygnie dodaj miód i wymieszaj.

WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ZIMOWĄ HERBATĘ