Gęś na święta - prosty przepis na wykwintny obiad

SKŁADNIKI:  


gęś (3–4 kg)  
sok z 2 cytryn  
cebula  marchew 
ząbek czosnku  
1/2 szklanki oliwy 
6 goździków  
po 1/2 łyżeczki tymiankui bazylii  
nać pietruszki 
sól


FARSZ:  
1 kg jabłek  
4 filiżanki grzanek 
5 dag rodzynek  
5 dag masła 
1/2 łyżeczki soli  
1/2 łyżeczki pieprzu 
1/2 łyżeczki tymianku

Umytą gęś osuszamy, polewamy sokiemz cytryny, obkładamy pokrojonymi warzywami,polewamy oliwą wymieszaną z przyprawami,wstawiamy na dobę do lodówki. Faszerujemy obranymi i pokrojonymi jabłkami, grzankami, rodzynkami, masłem, solą, pieprzem i tymiankiem, zaszywamy. Wkładamy do brytfanny, polewamy wrzącą wodą i pieczemy pod przykryciem ok. 3 godz. w temp.200°C. Podczas pieczenia polewamy często wytworzonym sosem. Ostatni kwadrans pieczemy bez przykrycia, polewając gęś zimną wodą, by skórka pięknie się zrumieniła. Podajemy z ziemniakami, pieczonymi buraczkami lub żurawinowym sosem, który idealnie "złamie" smak mięsa.

SMACZNEGO!