
5 przepisów na makowiec
5/6. Makowiec z ciasta francuskiego
Przepis:
1 opakowanie ciasta francuskiego
400g gotowej masy makowej (może być z bakaliami)
garść dowolnych bakalii (orzechy, pestki słonecznika, płatki migdałowe)
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1. Wymieszaj w misce masę makową z bakaliami i skórką pomarańczową. Następnie nałóż masę na rozwinięte ciasto. Warstwa powinna być w miarę cienka (ok. 3-5 mm), inaczej masa wypłynie w czasie pieczenia. Zostaw też margines wzdłuż dłuższego brzegu, żeby móc skleić ciasto po zwinięciu ,zwilżając to miejsce lekko wodą.
2. Zwiń delikatnie ciasto i pokrój je w krążki o grubości 1,5 cm. Ułóż je dosyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury wskazanej na opakowaniu ciasta.
3. Piecz ciastka do momentu zarumieniania, czyli przez ok. 25 min. w 200 stopniach, z włączoną górną grzałką i termoobiegiem.