Co powinno znaleźć się w naszej diecie?

Obecnie coraz większą wagę przykłada się do komponowania zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Termin ”dieta” nie jest kojarzony jedynie z chęcią redukcji masy ciała, ale również z poprawą jakości żywienia. Na taką sytuację polski rynek jest coraz lepiej przygotowany. W ofercie sklepów ze zdrową żywnością znajdziemy wiele zagranicznych produktów, które stają się popularne ze względu na swoje wartości odżywcze. Są stosowane jako panacea na różne dolegliwości, podczas regeneracji organizmu, a także, jako środki w prewencji chorób. To dlatego, że zawierają dużo składników odżywczych (witamin, antyoksydantów) w małej masie produktu. Wśród takich produktów są na przykład nasiona goji,  jagody acai, algi czy komosa ryżowa. Jednak warto pamiętać, że wśród polskich produktów również znajdą się takie, które zasługują na miano „super żywności”. Są bogate w składniki mineralne i koncentrują te, których szczególnie brakuje w naszej diecie, np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są naturalne i nieprzetworzone, a włączenie ich do naszej diety pomaga dostarczyć niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Jakie więc składniki pożywienia możemy zaliczyć jako rodzime superfoods? 

Michał Wrzosek - dietetyk sportowy i kliniczny, trener. Autor bloga michalwrzosek.pl