Ten przepis Magdy Gessler podobno jest najlepszym, który kiedykolwiek trafił do internetu. Może dlatego, że jest naprawdę prosty, a zupa, która z niego wychodzi smakuje jak niebo? Zdecydowanie tak!

Zupa z suszonych grzybów na Wigilię według przepisu Magdy Gessler

W Wigilię na naszych stołach nie może zabraknąć barszczu wigilijnego albo zupy grzybowej z suszonych grzybów. W zależności od upodobań Polacy najczęściej wybierają jeden z tych dwóch wariantów, chociaż są i tacy, którzy na ten wyjątkowy wieczór wybierają po prostu barszcz czerwony.

My mamy coś dla fanów suszonych grzybów i zupy grzybowej. Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową jest hitem Internetu. Jak przygotowuje ją słynna restauratorka?

Zupa z suszonych grzybów na Wigilię według przepisu Magdy Gessler - składniki

  • 20 dag grzybów suszonych
  • 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego)
  • pieprz
  • 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
  • ½ pęczka świeżego koperku (do posypania)
  • grzanki (opcjonalnie)

Zupa z suszonych grzybów na Wigilię według przepisu Magdy Gessler - sposób przygotowania

Przygotowania do zupy grzybowej zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Jeżeli nie wiecie, jak to zrobić, koniecznie sprawdźcie to w naszym artykule >>Jak namoczyć suszone grzyby?<< Woda z moczenia suszonych grzybów przyda nam się do przygotowania zupy grzybowej, więc nie wylewajmy jej. Namoczone grzyby kroimy w paski. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do garnka wkładamy starte warzywa, pokrojone grzyby oraz cebulę i całość zalewamy gorącym bulionem. Następnie dodajemy wodę z moczenia grzybów. Zupę gotujemy ok. 45 min. na małym ogniu do czasu kiedy warzywa zrobią się miękkie. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zupę grzybową możemy podać z serem korycińskim pokrojonym w kostkę, grzankami i koperkiem.

Smacznego!

Inne przepisy świąteczne: