SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

10 dag zielonej soczewicy
10 dag czerwonej soczewicy
1 l bulionu warzywnego
2 łodygi selera naciowego
20 dag marchwi
por
3 łyżki oleju
łyżka łagodnego curry
sól, pieprz

Zieloną soczewicę zalać 3/4 l wrzącego bulionu, gotować pod przykryciem ok. 40 min na średnim ogniu.
Marchewki obrać, opłukać, pokroić w krążki. Seler oczyścić, pokroić w plasterki. Por oczyścić, naciąć, dokładnie umyć, pokroić w krążki.
Olej rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone warzywa, mieszając podsmażyć, oprószyć curry. Wlać bulion, zagotować, dodać czerwoną soczewicę. Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 6-8 minut.
Zieloną soczewicę (wraz z bulionem) połączyć z czerwoną soczewicą i warzywami. Przyprawić solą, pieprzem i ew. curry.