SKŁADNIKI NA 4 PORCJE 

opakowanie mrożonej brukselki 
3 parówki 
6-8 orzechów włoskich 
3-4 suszone grzybki
1 i 1/4 l bulionu warzywnego 
łyżka startego chrzanu
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, cukier

Grzybki namoczyć. Ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, pokroić w paski. Brukselkę wsypać do wrzącego bulionu (bez rozmrażania), dodać grzyby, gotować ok. 10 min. Ostudzić, 2-3 brukselki wyjąć, resztę zmiksować wraz z wywarem.
Orzechy włoskie grubo posiekać. Parówki pokroić na plasterki. Odłożone brukselki przekroić na pół. Zmiksowaną zupę wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku chrzanem, solą, cukrem i pieprzem, na wierzchu ułożyć parówki, orzechy i brukselki.

SPRÓBUJ
Parówki możemy zastąpić 5 dag wędzonego boczku. Kroimy go w paski i razem z kilkoma połówkami brukselki podsmażamy na patelni.