PORCJA: 287 kcal

PRZYGOTOWANIE: 35 minut

NA 4 PORCJE:

  • karp o wadze 1,2–1,5 kg
  • marchewka
  • 2 cebule
  • por
  • połowa selera
  • oliwa
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 papryki żółte
  • mała papryczka chili
  • słodka i ostra papryka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3–4 ziemniaki
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • natka
  • sól
  • pieprz

Rybę wyfiletuj (oddziel mięso od głowy, płetw i części niejadalnych). Marchewkę, jedną cebulę, seler, por oczyść, pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę, włóż kawałki ryby (te niejadalne), smaż chwilę, następnie dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw, gotuj ok. godziny. Bulion przecedź. Cebulę, papryki i chili posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj po łyżce ostrej i słodkiej papryki, a po chwili białe wino. Gotuj. Gdy płyn odparuje, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej passatę pomidorową. Filety pokrój w 2-centymetrowe kawałki, przysmaż. Do zupy dodaj rybę, zagotuj całość. Podawaj z natką i grzankami.