Porcja: 259 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 6 porcji

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 1/2 korzenia selera
  • cebula
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • kawałek imbiru
  • papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • koncentrat pomidorowy
  • 200 g ryżu
  • świeże oregano lub kolendra
  • sól
  • pieprz
  • mleko kokosowe (ewentualnie)

Warzywa (oprócz pomidorów) obrać i oczyścić. Cebulę pokroić w ćwiartki. Razem z resztą warzyw i skrzydełkami włożyć do garnka. Zalać 2,5 l wody. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, obrany ząbek czosnku. Gotować przez 30 minut. Pomidory opłukać, pokroić w ćwiartki. Imbir i papryczkę drobno posiekać. Razem z pomidorami podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przetrzeć przez sito. Wywar przecedzić. Połączyć z przetartymi pomidorami. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie koncentratem pomidorowym. Dodać pokrojone marchewki. Zagotować. Zupę podawać z ryżem i ewentualnie mlekiem kokosowym, posypaną ziołami.