Potrawy dla małych dzieci różnią się trochę w smaku od tych dla dorosłych. Dlatego dzisiaj przedstawiamy przepis na pomidorówkę dla małych smakoszy!

Do ugotowania zupy potrzebne będą:

  • porcja rosołowa mięsa z indyka lub kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka i natka pietruszki
  • seler
  • sól
  • woda
  • pomidory (przygotowany wcześniej sos, lub pomidory sparzone bez skórek)

Do garnka wkładamy mięso, pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Całość delikatnie solimy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy wywar jest już gotowy dodajemy do niego sos pomidorowy lub całe pomidory i gotujemy przez następne 15 minut, a później miksujemy. W międzyczasie wyławiamy mięso, kroimy je na małe porcje (na koniec wrzucimy je do zupy - będzie bardziej pożywna). Jeśli uznasz to za stosowne możesz dodatkowo zagęścić zupkę łyżką mąki pszennej.

Zupę podawaj z makaronem dla dzieci w śmiesznych kształtach, ryżem lub kaszą manną.