Mleko mamy i spółka 

W odstępach 4-5 dniowych pomiędzy kolejnymi nowymi produktami wprowadzaj: sok lub przecier owocowy (2-3 łyżeczki) i warzywa (w postaci zupki lub papki jarzynowej z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek i kleiku bezglutenowego). Natomiast mięso (bez wywaru, zmiksowane i dodawane do zupek albo papek) oraz żółtko jaja kurzego włącz do diety swojego małego smakosza dopiero pod koniec 7. miesiąca życia. Nie spiesz się z wprowadzaniem nowości i obserwuj reakcje malca. W 8. miesiącu życia dieta niemowlęcia jest taka sama jak w 7.

Uwaga!

Jeśli dziecko karmione piersią, próbowało nowych dań przed ukończeniem 6. miesiąca życia, to jego jadłospis w 7. miesiącu nie różni się od jadłospisu malucha karmionego sztucznie (z tym tylko, że dostaje nadal mleko mamy, a nie mleko modyfikowane następne).

Raz buteleczka, raz danie bez mleczka

W diecie maluchów karmionych sztucznie po 6. miesiącu życia po raz pierwszy pojawia się żółtko jaja kurzego (białko jest silnym alergenem, dlatego wprowadza się je do diety znacznie później - gdy maluch skończy 11 miesięcy). Żółtko to znakomite źródło tłuszczów, witamin i żelaza. Pół żółtka podaje się maluchowi co drugi dzień do zupki albo papki (wymiennie z mięsem).

To małe "tygrysy" lubią najbardziej

Gotowe dania są dobrym rozwiązaniem dla zapracowanej mamy. Możesz także sprawić sobie frajdę, przygotowując samodzielnie domowe pyszności dla swojego maluszka. Warto zaopatrzyć się w zestaw garnków, zaprojektowanych z myślą o potrzebach kulinarnych najmłodszych. Są odpowiednio mniejsze, co usprawnia przygotowanie posiłków "mini", niektóre zestawy zaopatrzone są w specjalną miarkę, ułatwiającą odmierzanie niewielkich procji.

Jadłospis malca żywionego sztucznie

W 7. i 8. miesiącu życia dziecko powinno zjadać 5-6 posiłków dziennie: 

  • rano, po obudzeniu: mleko modyfikowane następne (180-220 ml); 
  • przed południem: sok (60-80 ml) lub przecier owocowy (około 150 g);
  • w południe: zupa jarzynowa - podawana na zmianę: raz z dodatkiem mięsa, raz z połówką żółtka jaja (około 200 ml);
  • po południu: mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej (180-220 ml);
  • wieczorem: kaszka mleczna lub kleik ryżowy na mleku (około 150 ml);
  • w nocy: mleko na żądanie.

Nowe produkty

  • nabiał: żółtko jajka
  • warzywa: buraki, brukselka, brokuły, kalafior, zielony groszek, fasolka szparagowa
  • owoce: gruszki pieczywo: chrupki kukurydziane

TO WAŻNE!

Najlepsze i najzdrowsze jaja, to oczywiście te pochodzące z ekologicznych gospodarstw (tam, gdzie drób karmiony jest wyłącznie naturalnym pokarmem). 

Jajko umyj wodą z delikatnym środkiem myjącym i sparz wrzątkiem! Ugotuj na twardo, wyjmij żółtko i przetrzyj przez sitko. Tak przygotowane dodaje się do zupek i papek. Możesz użyć surowego żółtka. Pamiętaj tylko o tym, by po dodaniu go do dania całość jeszcze raz zagotować! 

Jeśli dodałaś je do zupki, dopiero za dwa dni możesz dodać kolejne pół żółtka do innej potrawy, np. do kisielu mlecznego.

Mleczna kaszka dla wszystkich?

Niemowlę karmione nadal piersią dostaje tyle mleka, ile mu potrzeba. Nie ma powodu, by rozszerzając jego dietę, dawać mu dania zawierające mleko modyfikowane! Kaszki na mleku, mleczny kisiel, desery owocowe z jogurtem i musy owocowe zawierające mleko są przeznaczone dla tych dzieci, które są karmione sztucznie.

Kisiel mleczny z żółtkiem
  • 180 ml wody, 6 miarek mleka modyfikowanego następnego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół żółtka

Wodę zagotuj i ostudź. Mleko w proszku wymieszaj z połową ilości wody. Do drugiej połowy dodaj mąkę, pół żółtka i cały czas mieszając, zagotuj. Na końcu dodaj do garnuszka mleko. Zostaw kisiel do ostudzenia pod przykryciem (by na wierzchu nie powstał kożuch). Możesz przed podaniem polać go sokiem owocowym lub dodać trochę przetartych owoców.

Bukiet jarzyn z żółtkiem
  • pół marchewki, 1 mały ziemniak, 1 różyczka kalafiora lub brokuła, pół żółtka jajka, pół szklanki wody, łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

Warzywa umyj, obierz, jeszcze raz umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku. Gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Zmiksuj. Dodaj połowę surowego żółtka, masło i zagotuj.

Smakołyk z przetartą gruszką
  • pół gruszki, kleik lub kaszka bezglutenowa na wodzie (wg przepisu na opakowaniu)

Gruszkę umyj, obierz ze skórki, przekrój, wyjmij gniazdo nasienne. Połówkę owocu pokrój drobno, zalej wrzątkiem (tak, by woda tylko przykryła cząstki) i zagotuj na małym ogniu. Przetrzyj przez sitko i dodaj do kleiku lub kaszki. W takim daniu możesz przemycić żółtko (nie wszystkim maluszkom odpowiada smak żółtka w zupce!). Ugotuj jajko na twardo, wyjmij żółtko, przetrzyj je przez sitko, dodaj do smakołyku gruszkowego i wymieszaj.