Używany przez wieki w aruwejdyjskiej medycynie, złote mleko jest miksem wyrazistych przypraw, mleka kokosowego i, czasami, oleju kokosowego. Niekiedy dodaje się też do tego napoju czarny pieprz (w bardzo niewielkich ilościach), żeby zwiększyć przyswajalność kurkumy. Finalnie mamy więc kremowy, rozgrzewający i dość bogaty w przyprawy płyn. Przede wszystkim jednak zbawienny dla naszego organizmu, a na dodatek, bardzo smaczny.

Idealnie działa na układ trawienny, może być świetnym antydepresantem  przy wiosennym przesileniu.

Kurkuma ma, według najnowszych badań, bardzo duży potencjał w leczeniu wielu chorób, w tym raka czy łagodzenia objawów Alzheimera. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu kurkuma pomaga też w łagodzeniu wzdęć, niestrawności i nie wzdyma. Poza tym udowodniono też, że pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo może być silnym antydepresantem, poprawiającym jakość snu, funkcjonowanie mózgu i zmniejszającym ilość stresu.

O mleku kokosowym powstało już wiele naukowych prac, ponieważ na pewno wiadomo, że pomaga w procesach trawiennych. Naturalne elektrocyty i zdrowe tłuszcze w nim zawarte pomagają w pracy jelitom. Podobnie jak kurkuma, mleko kokosowe jest jednym z kluczowych składników diety, jeśli chcemy zrzucić dodatkowe kilogramy. Z kolei MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomagają budować masę mięśniową i redukować tkankę tłuszczową.  

Olej kokosowy z kolei ma MCFA, czyli dobre kwasy tłuszczowe pomagające utrzymać w normie cholesterol HDL, czyli tzw. dobry cholesterol.

W czym pomaga złote mleko?

  • Pomaga zwalczać infekcje
  • Podnosi odporność
  • Działa antydepresyjnie
  • Zwalcza wodne rodniki
  • Oczyszcza organizm, więc idealnie wpisuje się w okres pozimowej regeneracji
  • Co ciekawe, Hindusi piją je w ramach poprawy elastyczności kręgosłupa
  • Azjaci stosują złote mleko przy różnego rodzaju bólach, nazywając je naturalną aspiryną
  • Jako antydepresant, pomaga unormować huśtawki nastrojów i poprawia jakość snu