Składniki na 12 porcji 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 
  • 5 dag drożdży 
  • 5 żółtek
  • szklanka cukru
  • 2/3 kostki masła 
  • 10 dag rodzynek 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • łyżka soku z cytryny 
  • owoce kandyzowane i płatki migdałowe do dekoracji 
  • tłuszcz do formy

1/2 szklanki mąki zalać szklanką wrzącego mleka, dokładnie wymieszać, ostudzić. Drożdże rozpuścić w pozostałym mleku, wlać do mąki z mlekiem, zamieszać, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Masło stopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu, wsypać resztę mąki, wyrobić gładkie ciasto. Wlać masło, wyrabiać, aż zacznie odstawać od dłoni. Wsypać rodzynki, wyrabiać jeszcze kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Formę na babkę natłuścić, włożyć ciasto, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę, ozdobić kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi.

Liczy się ciepło i cierpliwość

Wszystkie składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiamy w ciepłym pomieszczeniu. Aby pięknie wyrosło, potrzeba nieco czasu. Najpierw na 15 minut odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, następnie już wyrobione ciasto na około 30 minut (aż stanie się pulchne i podwoi swoją objętość). Wtedy umieszczamy je w formie i przed włożeniem ciasta do piekarnika czekamy jeszcze kwadrans.