Możesz schudnąć w tydzień 1,5 kg.

O tej porze roku tyjesz, bo jesz więcej kalorycznych potraw i mniej czasu poświęcasz na wysiłek fizyczny. Dlatego twój organizm nadwyżki kalorii przerabia na tłuszcz. Jest na to rada - tygodniowa dieta z mrożonek. Proponujemy posiłki sycące i jednocześnie nisko-kaloryczne. Zamrożone owoce i warzywa, podobnie jak świeże, pełne są witamin i składników mineralnych, które przyspieszają przemianę materii. Dieta z mrożonek dostarcza ok. 1500 kalorii dziennie, czyli o 1000 mniej, niż potrzebujesz. Dzięki niej po tygodniu będziesz lżejsza nawet o 1,5 kilograma. Przygotowanie potraw nie jest czasochłonne ani skomplikowane, ponieważ wszystkie składniki w zasadzie są już przygotowane, wystarczy je podgrzać i przyprawić. Poza tym zimą mrożonki są tańsze niż świeże owoce i warzywa.

Poniedziałek

Śniadanie (ok. 400 kcal)
Kanapka z wędliną:
2 kromki chleba żytniego,
2 łyżeczki margaryny,
5 plasterków kiełbasy drobiowej,
20 g sera feta, 2 liście sałaty,
5 rzodkiewek oraz kawa lub herbata i sok grejpfrutowy

Przekąska (ok. 150 kcal)
Kanapka z twarożkiem:
chlebek chrupki
łyżka serka ziarnistego
łyżka szczypiorku

Obiad (ok. 450 kcal)
Zupa pomidorowa:
2 mrożone pomidory
1,5 szklanki bulionu
łyżeczka oliwy
2 łyżki ugotowanego ryżu
Pomidory uduś na oliwie, zmiksuj z gorącym bulionem; dodaj ryż.
Dorsz pieczony w folii:
filet z dorsza (100 g)
oliwa, przyprawy
szklanka mrożonych brokułów
2 ziemniaki

Podwieczorek (ok. 150 kcal)
Koktajl pomarańczowy:
sok z pomarańczy
100 g jogurtu biszkoptowego
szczypta słodziku

Kolacja (ok. 250 kcal)
Pikle z kalafiora:
szklanka mrożonego kalafiora
łyżka kukurydzy i groszku
cebula lczerwona papryka
3-4 łyżki ostrego keczupu lświeże zioła
łyżka octu winnego
oliwa
Uduś na oliwie cebulę i paprykę, a potem dodaj kalafior, kukurydzę i groszek. Polej sosem z octu winnego i keczupu. Całość posyp posiekanymi ziołami.

Wtorek

Śniadanie (ok. 500 kcal)
Owocowa owsianka:
szklanka mleka 2%
6 łyżek płatków owsianych
starte jabłko
szklanka mrożonych truskawek
4 orzechy włoskie
4 suszone śliwki oraz kawa lub herbata i sok pomarańczowy

Przekąska (ok. 150 kcal)
Kanapka z wędliną:
chlebek chrupki
plaster wędliny (ok. 30 g)
1/2 dużej papryki

Obiad (ok. 450 kcal)
Barszcz z fasolką:
szklanka barszczu z kartonika
1/2 szklanki gotowanej białej fasoli
ugotowany ziemniak
zioła

Schab pieczony w folii
warzywa
plaster schabu (ok. 100 g)
łyżeczka oliwy
przyprawy
szklanka szpinaku
surówka z cykorii

Podwieczorek (ok. 150 kcal)
Koktajl owocowy:
szklanka mieszanki kompotowej
1/2 szklanki jogurtu jagodowego
słodzik lbita śmietana light

Kolacja (ok. 250 kcal)
Groszek po hindusku:
szklanka groszku mrożonego
szklanka kapusty włoskiej
1/3 szklanki bulionu
łyżeczka curry
pieprz kajeński i sól
Do oliwy z przyprawami dodaj warzywa i bulion. Gotuj 15 minut.