SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

8 dag kaszy jęczmiennej
2 łyżki oleju
duża cebula
1/2 pęczka natki
puszka szpinaku
1 i 1/2 l bulionu
10 dag rukoli
łyżka masła
łyżka rzeżuchy
2 jajka na twardo
sól, pieprz

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę.
Do cebuli dodać kaszę, wlać bulion. Gotować pod przykryciem około 30 minut.
Szpinak odcedzić. Natkę i rukolę opłukać, po czym otrzepać z wody. Natkę posiekać, rukolę porwać na kawałki.
Masło stopić na patelni. Włożyć szpinak, natkę pietruszki, rukolę i rzeżuchę, lekko poddusić, dodać do bulionu z kaszą.
Jajka obrać, drobno posiekać. Zupę rozlać na talerze. Przed podaniem posypać jajkiem.