Pierś kurczaka ze szparagami
Porcja: 345 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób
●4 piersi kurczaka
●3 łyżki oleju
●skórka starta z 1/2 cytryny
●500 g zielonych szparagów
●2 łyżki masła
●100 ml bulionu warzywnego (z kostki)
●1 kg ziemniaków
●2–3 łyżki mleka
●pęczek trybuli lub natki
●sól
●pieprz
■Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na gorącym oleju ok. 10 minut. Posypać skórką cytrynową. Zawinąć w folię aluminiową, by nie wystygło.
■Szparagi umyć, po odcięciu końcówek pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szparagi. Smażyć ok. 3 minut, stale mieszając. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem 5–8 minut.
■Ziemniaki ugotować. Ugnieść z pozostałym masłem i mlekiem na purée. Mięso odwinąć z folii, razem ze szparagami ułożyć na talerzu. Na mniejszy wyłożyć purée, posypać zieleniną.
Makaronowe gniazdka z pesto
Porcja: 316 kcal Przygotowanie: 15 minut Dla 4 osób
●2 pęczki bazylii
●4 ząbki czosnku
●200 g orzeszków pinii
●1/2 szklanki oliwy
●100 g parmezanu
●500 g spaghetti
●sól
●pieprz
■Bazylię opłukać, usunąć końcówki gałązek, kilka listków odłożyć. Resztę rozetrzeć w ceramicznym moździerzu z łyżeczką soli.
■Czosnek obrać, posiekać. Dodać do bazylii. Razem ucierać, stopniowo dorzucając posiekane orzeszki i wlewając cienkim strumieniem oliwę. Wymieszać z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie doprawić do smaku solą.
■Makaron ugotować, osączyć, uformować z niego gniazdka. Napełnić je sosem pesto. Udekorować listkami bazylii.
Grzanki z kapustą i boczkiem
Porcja: 537 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób
●mała główka kapusty pekińskiej
●150 g szalotek
●1/2 łyżeczki kminku
●łyżka masła
●150 g śmietany
●gałka muszkatołowa
●50 g startego sera ementalera
●4 duże kromki chleba
●4 plastry boczku
●4 łyżki posiekanego szczypiorku
●sól
●pieprz
■Kapustę umyć, drobno pokroić. Gotować 5 minut w małej ilości osolonej wody, osączyć.
■Szalotki obrać, pokroić w kostkę. Dusić na maśle razem z kminkiem. Dodać kapustę i śmietanę, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Połączyć z połową sera.
■Kromki chleba podpiec z obu stron na złotobrązowy kolor (w tosterze lub na grillu). Rozłożyć na nich kapustę, posypać resztą sera. Wstawić na 5 minut do piekarnika.
■Boczek podpiec z jednej strony na chrupiąco. Po plasterku boczku ułożyć na każdej kromce chleba. Posypać szczypiorkiem.
Łódeczki z kawiorem
Porcja: 170 kcal Przygotowanie: 10 minut Dla 4 osób
●2 ogórki
●100 g twarożku
●łyżka śmietany
●pęczek koperku
●czerwony kawior
●sól
●pieprz
■Ogórki umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć 2/3 miąższu, rozdrobnić, wymieszać z twarożkiem, śmietaną i posiekanym koperkiem (kilka gałązek odłożyć). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone ogórki. Na wierzch wyłożyć kawior. Udekorować pozostałym koperkiem.
Rolada z farszem szpinakowym
Porcja: 399 kcal Przygotowanie: 40 minut Dla 4 osób
●400 g piersi indyka
●2 ząbki czosnku
●300 g szpinaku
●1/2 łyżki masła
●gałka muszkatołowa
●skórka starta z 1/2 cytryny
●4–6 plastrów szynki
●4–6 plastrów żółtego sera
●2 łyżki oleju
●100 ml bulionu warzywnego
●sól
●pieprz
■Mięso opłukać, osuszyć. Zbić tak, aby powstał dość cienki płat. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wstawić do lodówki.
■Szpinak opłukać. Po usunięciu ogonków zblanszować w osolonym wrzątku. Osączyć. Posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skórką z cytryny.
■Na płacie mięsa ułożyć plastry szynki i sera, a na nich szpinakową masę. Mięso zrolować, spiąć lub związać. Obsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu mięso odstawić na 15 minut. Pokroić w plastry i podawać np. z duszoną młodą kapustą.
Jajka z zielonym sosem
Porcja: 196 kcal Przygotowanie: 10 minut Dla 4 osób
●4 jajka
●po kilka listków sałaty masłowej, szpinaku i świeżej szałwii lub rukoli
●duży pęczek natki
●4 łyżki pestek dyni
●4 ząbki czosnku
●6 łyżek oliwy
●sól
●pieprz
■Jajka gotować 8 minut. Ostudzić. Obrać. Pokroić na połówki.
■Sałatę, szpinak i listki szałwii (lub rukoli) opłukać i osuszyć.
■Natkę opłukać. Kilka gałązek odłożyć, resztę posiekać razem z pestkami dyni. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Ucierać, dolewając po łyżce oliwę. Doprawić solą.
■Jajka obłożyć liśćmi sałaty, szpinaku i szałwii, polać mocno sosem. Oprószyć pieprzem, udekorować natką.
Kisz z groszkiem i ziołami
Porcja: 412 kcal Przygotowanie: 60 minut Dla 12 osób
●100 g masła
●300 g mąki
●500 g strączków groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej)
●150 g cebuli
●50 g wędzonego boczku
●50 g suszonych pomidorów (bez oleju)
●2 ząbki czosnku
●pęczek bazylii
●kilka łodyżek mięty
●5 jajek
●gałka muszkatołowa
●300 ml śmietany
●30 g orzeszków pinii (lub niesolonych pistacji)
●sól
●pieprz
●tłuszcz do formy
■Masło zagnieść z mąką, szczyptą soli i 150 ml zimnej wody. Na 30 minut włożyć do lodówki.
■Strączki groszku wrzucić na 2 minuty do osolonej wody, przelać zimną, osączyć (tak samo ugotować fasolkę, a następnie pokroić ją w mniejsze kawałki).
■Cebulę, boczek i pomidory pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek oraz pomidory i cebulę. Wszystko poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę posiekanych ziół.
■Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę. Kilkakrotnie ponakłuwać widelcem i odstawić na 30 minut do lodówki.
■Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Boczek z warzywami równomiernie rozłożyć na cieście. Na wierzchu poukładać strączki groszku (lub fasolkę). Polać śmietanowo-jajecznym sosem, posypać orzeszkami pinii (lub pistacjami).
■Przygotowane danie piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Upieczony kisz przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut. Posypać resztą ziół. Podawać na ciepło lub zimno.
Łosoś z kalarepką
Porcja: 346 kcal Przygotowanie: 35 minut Dla 4 osób
●po pęczku szczypiorku, koperku i rzeżuchy
●850 g kalarepy
●4 filety z łososia (po 150 g)
●kilka łyżek bulionu warzywnego
●40 g masła
●2 łyżki ziaren gorczycy
●2–3 łyżki tartego chrzanu
●różowy mielony pieprz
●sól
■Zieleninę opłukać. Po kilka gałązek szczypiorku, kopru i rzeżuchy odłożyć. Resztę drobno posiekać. Kalarepę obrać, umyć i pokroić w paseczki.
■Rybę opłukać, posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia. Polać bulionem (lub wodą), a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Masło rozgrzać. Wrzucić kalarepę i gorczycę. Podlać 4 łyżkami wody. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać zioła, sól i różowy pieprz do smaku.
■Każdy kawałek ryby posmarować chrzanem. Obłożyć kalarepą. Posypać i udekorować zieleniną.
Zupa jarzynowa na sposób włoski
Porcja: 174 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 2 osób
●porcja młodej włoszczyzny
●łyżka oliwy
●1/2 kg młodych ziemniaków
●kilka strączków cukrowego groszku
●po kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii
●żółtko
●150 g żółtego sera
●sól
●pieprz
■Warzywa opłukać, ewentualnie obrać. Pokroić w ukośne krążki. Podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Zalać 4–5 szklankami wody. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotować.
■Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Po 10 minutach dodać opłukane strączki groszku i zioła. Gdy warzywa będą zupełnie miękkie, zupę zdjąć z ognia. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami zupy, wlać do reszty. Zupę rozlać do talerzy, posypać startym serem.
Kurczak ze szpinakiem
Porcja: 417 kcal Przygotowanie: 40 minut Dla 4 osób
●50 g imbiru
●50 g masła
●4 filety z piersi kurczaka ze skórą
●2 łyżki miodu
●250 g czerwonej cebuli
●225 ml wina śliwkowego
●1,2 kg szpinaku
●kilka suszonych fig
●sos sojowy
●ocet balsamiczny
●15 g sezamu
●łyżeczka skórki startej z cytryny lub limonki
●sól
●pieprz
■Imbir obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z łyżeczką masła. Mięso opłukać, osuszyć, lekko ponacinać między skórą a mięsem. W nacięcia włożyć masło z imbirem. Filety posmarować miodem, posolić, popieprzyć.
■Cebule obrać, pokroić w kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino śliwkowe, posolić. Na wierzchu ułożyć piersi kurczaka. Oprószyć solą i pieprzem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
■Szpinak umyć, odciąć ogonki. Zblanszować w osolonym wrzątku, a następnie osączyć i przelać zimną wodą.
■Resztę masła rozpuścić. Dodać do niego szpinak i opłukane oraz pokrojone w kostkę figi. Dusić ok. 5 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym, octem balsamicznym i solą.
■Na talerzu układać po porcji szpinaku. Na nim umieścić kurczaka z cebulą. Posypać podprażonym sezamem i skórką z cytrusów.
Sałatka z suszonymi pomidorami
Porcja: 172 kcal Przygotowanie: 15 minut Dla 4 osób
●2 cukinie
●2 ogórki
●kilka listów rukoli
●kilka suszonych pomidorów
●3 łyżki oliwy
●150 g sera feta
●starta skórka z cytryny
●suszony tymianek
●sól
●pieprz
■Warzywa i rukolę opłukać. Cukinie pociąć na podłużne plasterki, ogórki w kawałki. Pomidory posiekać. Dodać rukolę, wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Polać oliwą. Posypać pokruszoną fetą, skórką cytrynową i tymiankiem.