Pierś kurczaka ze szparagami
Porcja: 345 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób

4 piersi kurczaka
3 łyżki oleju
skórka starta z 1/2 cytryny
500 g zielonych szparagów
2 łyżki masła
100 ml bulionu warzywnego (z kostki)
1 kg ziemniaków
2–3 łyżki mleka
pęczek trybuli lub natki
sól
pieprz


Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na gorącym oleju ok. 10 minut. Posypać skórką cytrynową. Zawinąć w folię aluminiową, by nie wystygło.
Szparagi umyć, po odcięciu końcówek pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szparagi. Smażyć ok. 3 minut, stale mieszając. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem 5–8 minut.
Ziemniaki ugotować. Ugnieść z pozostałym masłem i mlekiem na purée. Mięso odwinąć z folii, razem ze szparagami ułożyć na talerzu. Na mniejszy wyłożyć purée, posypać zieleniną.

Makaronowe gniazdka z pesto
Porcja: 316 kcal Przygotowanie: 15 minut Dla 4 osób

2 pęczki bazylii
4 ząbki czosnku
200 g orzeszków pinii
1/2 szklanki oliwy
100 g parmezanu
500 g spaghetti
sól
pieprz


Bazylię opłukać, usunąć końcówki gałązek, kilka listków odłożyć. Resztę rozetrzeć w ceramicznym moździerzu z łyżeczką soli.
Czosnek obrać, posiekać. Dodać do bazylii. Razem ucierać, stopniowo dorzucając posiekane orzeszki i wlewając cienkim strumieniem oliwę. Wymieszać z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie doprawić do smaku solą.
Makaron ugotować, osączyć, uformować z niego gniazdka. Napełnić je sosem pesto. Udekorować listkami bazylii.

Grzanki z kapustą i boczkiem
Porcja: 537 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 4 osób

mała główka kapusty pekińskiej
150 g szalotek
1/2 łyżeczki kminku
łyżka masła
150 g śmietany
gałka muszkatołowa
50 g startego sera ementalera
4 duże kromki chleba
4 plastry boczku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz


Kapustę umyć, drobno pokroić. Gotować 5 minut w małej ilości osolonej wody, osączyć.
Szalotki obrać, pokroić w kostkę. Dusić na maśle razem z kminkiem. Dodać kapustę i śmietanę, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Połączyć z połową sera.
Kromki chleba podpiec z obu stron na złotobrązowy kolor (w tosterze lub na grillu). Rozłożyć na nich kapustę, posypać resztą sera. Wstawić na 5 minut do piekarnika.
Boczek podpiec z jednej strony na chrupiąco. Po plasterku boczku ułożyć na każdej kromce chleba. Posypać szczypiorkiem.

Łódeczki z kawiorem
Porcja: 170 kcal Przygotowanie: 10 minut Dla 4 osób


2 ogórki
100 g twarożku
łyżka śmietany
pęczek koperku
czerwony kawior
sól
pieprz


Ogórki umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć 2/3 miąższu, rozdrobnić, wymieszać z twarożkiem, śmietaną i posiekanym koperkiem (kilka gałązek odłożyć). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone ogórki. Na wierzch wyłożyć kawior. Udekorować pozostałym koperkiem.

Rolada z farszem szpinakowym
Porcja: 399 kcal Przygotowanie: 40 minut Dla 4 osób

400 g piersi indyka
2 ząbki czosnku
300 g szpinaku
1/2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
skórka starta z 1/2 cytryny
4–6 plastrów szynki
4–6 plastrów żółtego sera
2 łyżki oleju
100 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz


Mięso opłukać, osuszyć. Zbić tak, aby powstał dość cienki płat. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wstawić do lodówki.
Szpinak opłukać. Po usunięciu ogonków zblanszować w osolonym wrzątku. Osączyć. Posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skórką z cytryny.
Na płacie mięsa ułożyć plastry szynki i sera, a na nich szpinakową masę. Mięso zrolować, spiąć lub związać. Obsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu mięso odstawić na 15 minut. Pokroić w plastry i podawać np. z duszoną młodą kapustą.


Jajka z zielonym sosem
Porcja: 196 kcal Przygotowanie: 10 minut Dla 4 osób

4 jajka
po kilka listków sałaty masłowej, szpinaku i świeżej szałwii lub rukoli
duży pęczek natki
4 łyżki pestek dyni
4 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
sól
pieprz

Jajka gotować 8 minut. Ostudzić. Obrać. Pokroić na połówki.
Sałatę, szpinak i listki szałwii (lub rukoli) opłukać i osuszyć.
Natkę opłukać. Kilka gałązek odłożyć, resztę posiekać razem z pestkami dyni. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Ucierać, dolewając po łyżce oliwę. Doprawić solą.
Jajka obłożyć liśćmi sałaty, szpinaku i szałwii, polać mocno sosem. Oprószyć pieprzem, udekorować natką.

Kisz z groszkiem i ziołami
Porcja: 412 kcal Przygotowanie: 60 minut Dla 12 osób

100 g masła
300 g mąki
500 g strączków groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej)
150 g cebuli
50 g wędzonego boczku
50 g suszonych pomidorów (bez oleju)
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
kilka łodyżek mięty
5 jajek
gałka muszkatołowa
300 ml śmietany
30 g orzeszków pinii (lub niesolonych pistacji)
sól
pieprz
tłuszcz do formy


Masło zagnieść z mąką, szczyptą soli i 150 ml zimnej wody. Na 30 minut włożyć do lodówki.
Strączki groszku wrzucić na 2 minuty do osolonej wody, przelać zimną, osączyć (tak samo ugotować fasolkę, a następnie pokroić ją w mniejsze kawałki).
Cebulę, boczek i pomidory pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek oraz pomidory i cebulę. Wszystko poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę posiekanych ziół.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę. Kilkakrotnie ponakłuwać widelcem i odstawić na 30 minut do lodówki.
Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Boczek z warzywami równomiernie rozłożyć na cieście. Na wierzchu poukładać strączki groszku (lub fasolkę). Polać śmietanowo-jajecznym sosem, posypać orzeszkami pinii (lub pistacjami).
Przygotowane danie piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Upieczony kisz przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut. Posypać resztą ziół. Podawać na ciepło lub zimno.

Łosoś z kalarepką
Porcja: 346 kcal Przygotowanie: 35 minut Dla 4 osób

po pęczku szczypiorku, koperku i rzeżuchy
850 g kalarepy
4 filety z łososia (po 150 g)
kilka łyżek bulionu warzywnego
40 g masła
2 łyżki ziaren gorczycy
2–3 łyżki tartego chrzanu
różowy mielony pieprz
sól


Zieleninę opłukać. Po kilka gałązek szczypiorku, kopru i rzeżuchy odłożyć. Resztę drobno posiekać. Kalarepę obrać, umyć i pokroić w paseczki.
Rybę opłukać, posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia. Polać bulionem (lub wodą), a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Masło rozgrzać. Wrzucić kalarepę i gorczycę. Podlać 4 łyżkami wody. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać zioła, sól i różowy pieprz do smaku.
Każdy kawałek ryby posmarować chrzanem. Obłożyć kalarepą. Posypać i udekorować zieleniną.

Zupa jarzynowa na sposób włoski
Porcja: 174 kcal Przygotowanie: 25 minut Dla 2 osób

porcja młodej włoszczyzny
łyżka oliwy
1/2 kg młodych ziemniaków
kilka strączków cukrowego groszku
po kilka gałązek świeżego tymianku i bazylii
żółtko
150 g żółtego sera
sól
pieprz


Warzywa opłukać, ewentualnie obrać. Pokroić w ukośne krążki. Podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Zalać 4–5 szklankami wody. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotować.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy. Po 10 minutach dodać opłukane strączki groszku i zioła. Gdy warzywa będą zupełnie miękkie, zupę zdjąć z ognia. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami zupy, wlać do reszty. Zupę rozlać do talerzy, posypać startym serem.

Kurczak ze szpinakiem
Porcja: 417 kcal Przygotowanie: 40 minut Dla 4 osób

50 g imbiru
50 g masła
4 filety z piersi kurczaka ze skórą
2 łyżki miodu
250 g czerwonej cebuli
225 ml wina śliwkowego
1,2 kg szpinaku
kilka suszonych fig
sos sojowy
ocet balsamiczny
15 g sezamu
łyżeczka skórki startej z cytryny lub limonki
sól
pieprz


Imbir obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z łyżeczką masła. Mięso opłukać, osuszyć, lekko ponacinać między skórą a mięsem. W nacięcia włożyć masło z imbirem. Filety posmarować miodem, posolić, popieprzyć.
Cebule obrać, pokroić w kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino śliwkowe, posolić. Na wierzchu ułożyć piersi kurczaka. Oprószyć solą i pieprzem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Szpinak umyć, odciąć ogonki. Zblanszować w osolonym wrzątku, a następnie osączyć i przelać zimną wodą.
Resztę masła rozpuścić. Dodać do niego szpinak i opłukane oraz pokrojone w kostkę figi. Dusić ok. 5 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym, octem balsamicznym i solą.
Na talerzu układać po porcji szpinaku. Na nim umieścić kurczaka z cebulą. Posypać podprażonym sezamem i skórką z cytrusów.

Sałatka z suszonymi pomidorami
Porcja: 172 kcal Przygotowanie: 15 minut Dla 4 osób

2 cukinie
2 ogórki
kilka listów rukoli
kilka suszonych pomidorów
3 łyżki oliwy
150 g sera feta
starta skórka z cytryny
suszony tymianek
sól
pieprz


Warzywa i rukolę opłukać. Cukinie pociąć na podłużne plasterki, ogórki w kawałki. Pomidory posiekać. Dodać rukolę, wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Polać oliwą. Posypać pokruszoną fetą, skórką cytrynową i tymiankiem.