W myśl zasady zero waste staramy się kupować mniej plastiku i segregować śmieci, by nadawały się później do recyklingu. Możemy pójść tą samą drogą w kwestii odpowiedniego planowania zakupów i wykorzystywania resztek zdatnej do spożycia żywności. Mając na myśli tę kwestię, przedstawiamy proste pomysły na pyszne dania ze składników, które często zostają niewykorzystane po większym gotowaniu.

Pieczone warzywa w roli głównej

Masz już dość jedzenia w kółko tych samych lub bardzo podobnych potraw? Wypróbuj ten przepis! Jest bardzo prosty, a przy tym korzystnie wpływa na organizm, ponieważ warzywa to same witaminy. Dzięki wykorzystaniu różnych składników na talerzu będzie kolorowo, co zachęci do jedzenia nawet najbardziej wybrednych. Co będzie potrzebne do przygotowania tego dania?

  • makaron, ryż lub kasza – w zależności od tego, co najbardziej lubisz
  • warzywa – wybór według uznania lub zawartości lodówki
  • Vegeta Natur do pieczonych warzyw – kompozycja ziół i warzyw, która wzbogaci smak

To tylko trzy kategorie składników, z których można stworzyć pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Jak przygotować posiłek?

Ugotuj bazę dania – makaron, ryż lub kaszę. Wybrane warzywa obierz i umyj, a potem pokrój zgodnie z zasadą, że im twardsze warzywo, tym cieńsze plasterki lub mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki ułóż na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze, pokrop oliwą i posyp odpowiednią przyprawą, taką jak Vegeta Natur do pieczonych warzyw, która w pełni wydobędzie smak potrawy. Blachę z warzywami wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na około 20–40 minut – pamiętaj, żeby co jakiś czas kontrolować stan upieczenia warzyw (niektóre, np. cukinia, upieką się szybciej, podczas gdy inne, jak np. marchewka, mogą potrzebować więcej czasu). Kiedy wszystkie będą już gotowe, po prostu wyłóż je na talerz z gorącym makaronem, ryżem lub kaszą. Prawda, że proste?

Ugotowane ziemniaki – baza do kolejnego obiadu!

Ziemniaki z ziołami i pieczona ryba to kolejne połączenie, które świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe i które można wykonać dosłownie z kilku składników. Ugotowane ziemniaki najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do mięsa, ale tym razem staną się one bazą do pysznego dania z rybą. Ważne, by rybie mięso jeść nie tylko w okresie zimowym, kiedy wzrasta nasze zapotrzebowanie na tłuszcze, lecz także przez cały rok, ponieważ składniki zawarte w rybach wspomagają naszą odporność. Czego zatem potrzebujemy, by przygotować przekąskę z rybą w roli głównej?

  • filety z ulubionej ryby (może być dorsz)
  • oliwa lub olej
  • Vegeta Natur do ryb i owoców morza
  • ugotowane ziemniaki
  • Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami

Tylko tyle i aż tyle! By przygotować to danie, najpierw zmieszaj przyprawę do ryb z oliwą i marynatą nasmaruj filety (jeśli masz więcej czasu, możesz odłożyć je na godzinę). Rybę włóż do sakiewek z folii aluminiowej i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotowane ziemniaki pokrój w plastry, rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż je, posypując Vegetą Natur do ziemniaków z ziołami, która podkreśli pyszny, naturalny smak obiadu. Całość podawaj z ulubioną surówką (np. z białej kapusty, marchewki i jabłka) lub mizerią (jeśli zamiast śmietany dodasz jogurt, dodatek będzie mniej kaloryczny).

Pierogi calzone

Tym razem propozycja nieco bardziej rozbudowana, co nie znaczy, że trudniejsza do zrobienia! Calzone to pizza w kształcie dużego pieroga, w którym może znaleźć się dowolne nadzienie. Dzięki temu danie nigdy się nie znudzi i można wykorzystać do niego to, co akurat mamy w domu. Do przygotowania calzone możemy użyć np. wędliny czy warzyw – wszystko zależy od tego, jaki charakter chcemy nadać posiłkowi. Poniżej nasza propozycja.

Składniki na ciasto (4 pierogi):

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 200 g pieczarek (pokrojonych w grubą kostkę)
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w cienkie paski)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule (pokrojone w piórka)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 200 g zielonych oliwek
  • łyżka Vegety Natur
  • 200 g żółtego sera startego na tarce

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę pszenną z suchymi drożdżami, mlekiem, solą, a następnie dodaj oliwę z oliwek. Ciasto trzeba wyrabiać przez kilka minut, by było elastyczne i miękkie. Uformowaną kulę włóż do miski, przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Podsmaż je do miękkości (około 5 minut), dodaj pieczarki, Vegetę Natur, która nada daniu głębszego smaku, i smaż przez kolejne kilka minut. Po tym czasie patelnię zdejmij z ognia i dodaj oliwki.

Wyrośnięte ciasto należy ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na koło, a na powierzchni połóż gotowe nadzienie, zostawiając około 2 cm od brzegu. Nadzienie posyp startym żółtym serem. Brzegi posmaruj wodą i uformuj pierogi. Dobrze sklejone ciasto to gwarancja, że nadzienie nie wypłynie w trakcie pieczenia. Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza do zarumienienia.