Po przystawce – prawdziwe gotowanie dla aktywnych – makarony. Różne rodzaje, te gotowane zwyczajnie w garnku i te pieczone w specjalnych piekarnikach parowych Bosch.

Deser to nie żadne ciacho ociekające kremem to świetne batony energetyczne. A do picia? Izotonik i koktajl regeneracyjny – wszystko do zrobienia w zwyczajnej kuchni. Była też rywalizacja – która drużyna ugotuje szybciej i lepiej. Cóż tym razem nie było przegranych – wszystko wyszło smacznie, a aktywni kucharze zjedli to co udało im się według przepisów Doty Szymborskiej przygotować. Kulinarna blogerka razem z trenerem personalnym Tomkiem Brzózką przekonała do zdrowego, pyszne i co ważne prostego jedzenia wszystkich uczestników warsztatów

A oto jeden z przepisów Doty Szymborskiej

Świeży makaron z porami i tuńczykiem posypany pietruszką

Składniki dla 4 osób:
• 8 porów (potrzebujemy tylko białą część)
• Duże opakowanie śmietany 32% (w kubeczku)
• 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
• Sok z 1 cytryny
• Papryka mielona słodka i ostra
• Pęczek natki pietruszki
• Ser parmezan lub pecorino (150g)
• 400g świeżego makaronu tagliatelle

Sposób przygotowania:

Pory umyć. Odkroić zielone części. Pory przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki. Na patelnię wylać olej z puszki z tuńczykiem. Rozgrzać. Na oleju smażyć pory aż będą miękkie. Dodać tuńczyka z puszki, dolać wyciśnięty sok z cytryny. Podsmażyć. Po chwili dodać śmietanę. Starannie wymieszać. Dodać dużo papryki. Wymieszać i przykryć.
Zagotować wodę na makaron, osolić. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ser utrzeć, natkę umyć i posiekać. Makaron odcedzić, przełożyć do garnka sos i potem dodać makaron. Wymieszać delikatnie. Nałożyć na talerze, dodać ser i natkę pietruszki.