● 20 dag makaronu
● 4 pomidory
● 4 ugotowane udka kurczaka (z poprzedniego dnia)
● 2 ząbki czosnku
● pieprz
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki startego żółtego sera
● 2 łyżki posiekanej natki
● szklanka śmietany
● 3 łyżki pestek słonecznika

Makaron ugotuj al dente, przelej zimną wodą. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój na grube plastry. Udka z poprzedniego dnia obierz ze skóry i kości, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, utrzyj z solą, pieprzem, łyżką masła i serem. Dodaj posiekana natkę i śmietanę, wymieszaj. Resztą masła wysmaruj naczynie żaroodporne, posyp pestkami słonecznika, wyłóż połowę makaronu, ułóż plastry pomidorów, mięso z kurczaka. Przykryj pozostałym makaronem, polej sosem śmietanowym. Zapiekaj 30 min w temp. 180OC. Podawaj z zieloną sałatą. NASZA RADA: Zamiast makaronu dodaj plastry obgotowanych ziemniaków, a zamiast kurczaka – ugotowaną (np. w zupie) wieprzowinę.