Zapiekanka ziemniaczano-serowa

Porcja: 446 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Dla 4 osób

500 g ziemniaków, 200 g szynki, 4 dymki, 3 łyżki oleju, 150 g ementalera, natka, sól, pieprz

Ziemniaki (tej samej wielkości) wyszorować. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ostudzić, obrać i pociąć w niezbyt grube plastry.
Szynkę pokroić w kostkę. Dymki obrać, opłukać, posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać; podsmażyć na nim najpierw cebulę, a następnie dodać wędlinę i wszystko razem chwilę smażyć.
Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałym olejem. Włożyć ziemniaki, szynkę i cebulę. Oprószyć pieprzem i solą, wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać nim zapiekankę. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed podaniem zapiekankę posypać drobno posiekanym porem lub natką.

Chrupiąca skorupka Wierzch zapiekanki będzie bardziej chrupiący, jeśli posypiemy go 1-2 łyżkami tartej bułki. Można też nie gotować wcześniej ziemniaków, lecz surowe pokroić w plastry i mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wtedy zapiekankę trzymamy w piekarniku ok. godziny i posypujemy startym serem 10-15 minut przed końcem pieczenia.

Jabłka z makaronem

Porcja: 503 kcal
Przygotowanie: 50 minut
Dla 6 osób

Zobacz także:

300 g makaronu, 4 duże winne jabłka, łyżka soku z cytryny, 100 g rodzynek, 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie), 5 pomarańczy, 4 żółtka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki pestek słonecznika, 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, łyżka masła, sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki opłukać, ewentualnie zalać rumem, odstawić.
Z pomarańczy wycisnąć sok. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, roztrzepać z sokiem pomarańczowym.
Żaroodporne naczynie grubo wysmarować masłem. Rozłożyć w nim makaron i jabłka. Polać sosem, oprószyć cynamonem, obłożyć rodzynkami (wlać także alkohol, w którym się moczyły), a na końcu posypać pestkami słonecznika. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę polać śmietanką.

Wstążki z brokułami

Porcja: 516 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Dla 4 osób

1/2 główki brokułu, 150 g pieczarek, 2 marchewki, papryka, pierś kurczaka, 2 łyżki oleju, 300 g makaronu, 2-3 duże serki topione, 2 szklanki bulionu, sól, pieprz, tłuszcz do formy

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półmiękko. Pieczarki i marchewki obrać, pokroić. Paprykę pokroić w paski. Mięso pociąć w kostkę, podsmażyć na oleju.Wrzucić warzywa i grzyby, chwilę razem smażyć.
Makaron ugotować, odcedzić. Włożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Obłożyć warzywami i mięsem, oprószyć solą i pieprzem. Serki rozpuścić w gorącym bulionie. Sosem polać zapiekankę. Piec 35 minut w 180°C.

Aksamitny sos By sos w zapiekance był gładszy, do bulionu z rozpuszczonym serkiem można dodać 2-3 łyżki śmietany kremówki.

Makaron z wieprzowiną pod kołderką z sera

Porcja: 692 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Dla 4 osób

500 g wieprzowiny (na gulasz), 4 łyżki oleju, cebula lub 2 dymki, szklanka bulionu (z kostki), ząbek czosnku, mała cukinia, łodyga selera naciowego, 350 cienkich rurek, 200 g żółtego sera, tymianek, sól, pieprz

Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na połowie rozgrzanego oleju, wyjąć. Cebulę lub dymki obrać, opłukać, pokroić. Podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Z powrotem włożyć mięso, wlać bulion, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Chwilę razem dusić, doprawić solą i pieprzem.
Cukinię opłukać, seler obrać z włókien. Przygotowane warzywa pokroić w plasterki, podsmażyć na pozostałym oleju.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na nim ułożyć mięso z cebulą, cukinię i seler. Lekko wymieszać, posypać serem startym na tarce o dużych oczkach. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Przygotuj lasagne
Zamiast rurek do zapiekanki można użyć płatów lasagne. Wtedy wierzch dania należy polać beszamelem lub sosem pomidorowym, by makaron dobrze zmiękł.

Warzywa z salami i ryżem

Porcja: 509 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób

4 marchewki, 250 g pieczarek, cebula, 3 łyżki oleju, puszka kukurydzy, 1/2 szklanki ryżu, 3/4 szklanki bulionu, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 150 g salami, 100 g żółtego sera, natka, sól, pieprz

Marchewki i pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć najpierw marchew, potem cebulę, a na końcu pieczarki. Wymieszać z osączoną kukurydzą.
Ryż gotować 8-10 minut w osolonej wodzie, po czym odcedzić. Wymieszać z warzywami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem doprawionym koncentratem pomidorowym. Na wierzchu położyć pokrojone w plasterki salami.
Zapiekankę piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu dania rozłożyć starty ser. Podawać posypane natką.

Rybna w musztardowym sosie

Porcja: 184 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób

4 filety rybne (dorsz, sola, morszczuk), 2 marchewki, 2 łyżki oliwy, 2/3 szklanki białego wytrawnego wina, 4 łyżki musztardy dijon, natka, sól, pieprz

Rybę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ewentualnie usunąć ości. Oprószyć solą i pieprzem.
Marchewki obrać, opłukać, ugotować na półmiękko na parze lub w niewielkiej ilości osolonej wody. Osączyć, pokroić w plasterki.
Żaroodporne naczynie wysmarować łyżką oliwy. Włożyć do niego rybę i marchewkę.
Pozostałą oliwę zmiksować z winem i musztardą, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Sosem polać rybę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25 minut. Przed podaniem zapiekankę posypać drobno posiekaną natką.

Inna wersja - ruloniki Potrawa będzie prezentować się bardziej oryginalnie, jeśli filety przed zapieczeniem zwiniemy w ruloniki (aby się nie rozwijały, warto każdy spiąć wykałaczką). Rybne roladki możemy też przed zwinięciem posypać ziołami (np. prowansalskimi, estragonem) czy natką albo nadziać farszem. Doskonały będzie np. z drobno pokrojonych pieczarek, podsmażonych z półtalarkami pora.

  • Więcej w Claudii 3/2006